Zoeken

Controverse zwelt aan, excuses Netanyahu niet genoeg voor Marokko

5 juni 2024 - 19:00 - Marokko

©

De controverse omtrent een door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gebruikte kaart, waarop de Sahara niet als deel van Marokko werd weergegeven, blijft de gemoederen bezighouden. Ondanks zijn excuses blijft de vraag hangen of de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël onder druk staan. Deze betrekkingen, die sinds 7 oktober vorig jaar tekenen van verslechtering tonen vanwege het hernieuwde conflict tussen Israël en Hamas, lijken steeds meer onder spanning te staan.

Volgens een analyse van Le Monde is er sprake van een "instorting" van de normalisatie in de relaties sinds die datum. Dit wordt verder ondersteund door een stagnatie in de parlementaire diplomatie tussen de twee landen, een opschorting van regeringsbijeenkomsten en de stopzetting van directe vluchten. De handelsbetrekkingen en militaire samenwerking blijven echter doorgaan, zij het met minder publieke zichtbaarheid.

Lees ook: Sahara: Netanyahu provoceert Marokko opnieuw

De spanningen liepen verder op toen Netanyahu tijdens een interview op de Franse zender LCI een kaart toonde waarop de Sahara ontbrak als deel van Marokko, wat leidde tot grote verontwaardiging in Marokko. Zijn kantoor probeerde snel de controverse te beëindigen door te benadrukken dat de Israëlische regering de soevereiniteit van Marokko over al haar territoria erkent, en dat alle officiële kaarten zijn aangepast.

Lees ook: Netanyahu excuseert zich bij Marokko

In een poging om de gemoederen te bedaren, bood het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken via woordvoerder Hassan Kaabiaverontschuldigingen aan voor de "onbedoelde fout". Netanyahu zelf benadrukte in een bericht op X de historische erkenning door Israël van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, en verzekerde dat Israël hier niet op zal terugkomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team