23 november 2022 - 22:00 - Marokkanen in het buitenland
In Belgie vertrokken ongeveer tachtig vrouwen, meestal Belgisch-Marokkaanse, om zich aan te sluiten bij de jihad in Syrië. Volgens Aicha Bacha, doctorandus in de sociale en politieke wetenschappen aan de Franstalige ULB - Vrije Universiteit Brussel, die drie van hen ontmoette in het kader van een onderzoeksproject, was de jihad van deze vrouwen een "seksuele jihad".
De drie vrouwen die Aicha Bacha ondervroeg hadden dezelfde achtergrond. Een van hen vertelde dat haar man, die zij naar Syrië had vergezeld, kort na haar aankomst in het land was overleden. Ze kon moeilijk terugkeren naar België. Ze hertrouwde met een man uit Nederland. Dit was het begin van een martelaarschap. "Mijn taak was schoonmaken, me goed kleden, voor mijn nieuwe man zorgen en aan zijn behoeften voldoen (vooral zijn seksuele behoeften) als hij terugkwam van de strijd," zegt ze. "Ik voelde me soms een seksobject. Als vrouw was ik verplicht dit alles te accepteren", vertelt ze aan Aicha Bacha.
Lees ook: Spanje repatrieert Marokkaanse en kinderen uit Syrië
Het avontuur van de tweede jonge vrouw begon op dezelfde manier. Ze verloor haar man en trouwde met een ander. Het enige verschil was dat hij al getrouwd was. Ze werd mishandeld en geslagen door de andere vrouw en haar moeder, maar ook door haar man. Volgens haar echtgenoot "verwaarloosde zij haar plicht door ongehoorzaam te zijn aan de andere vrouwen wanneer hij niet in de buurt was". Ze kon ontsnappen en keerde terug naar Brussel "60% gehandicapt". Haar familie en vrienden beschouwden haar als een verloren vrouw, "waardeloos", die "geen leven meer heeft".
De derde vrouw verloor ook haar man in Syrië. Hij stierf "als martelaar" bij een zelfmoordaanslag. Omdat hij niet meer bruikbaar was in de strijd na het verliezen van een been, stuurde Daesh hem de dood in. Met de hulp van een Franse vrouw bereikte zijn weduwe Brussel via Turkije. Ze zat een paar maanden gevangen en verliet de gevangenis in de hoop lerares te worden. Door haar strafblad werd deze hoop de grond ingeboord. De Federatie Wallonië-Brussel vertrouwt geen kinderen toe aan personen die veroordeeld zijn voor een "reis naar een verboden oorlogsgebied in het gezelschap van een terrorist". Toch slaagde ze erin een baan te krijgen in een reisbureau en een nieuw leven te beginnen. Maar de naweeën van wat zij in Syrië heeft meegemaakt zijn er nog steeds.
Lees ook: Hoe een veelbelovende Marokkaans-Nederlandse rechtenstudent radicaliseert
Volgens Aicha Bacha gingen de vrouwen naar Syrië omdat ze op zoek waren naar "een betere wereld zonder hypocrisie". Maar Daesh "maakte van hen ronselaars, propagandisten en lustobjecten". Dat zegt de expert, die de studie leidde, waarvan het eerste deel werd gepubliceerd in La Dernière Heure.
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Havens Marokko en Spanje draaien overuren door Marokkaanse diaspora
Europa bedreigt geldovermakingen Marokkaanse diaspora
Marokkanen in Spanje leiden leven van hard werken en onzekerheid
Het uitzonderlijk verhaal van ex-straatjongen Soufiane in Spanje
Leegloop Marokkaanse verpleegkundigen, een moeilijk te stoppen fenomeen
Nederland faalt: Marokkaanse jeugd wil massaal weg
Eid ul-Adha: Marokkaanse diaspora sluit zich aan bij oproep Koning Mohammed VI