Zoeken

Te diep, te duur, te riskant: brug Spanje-Marokko

27 september 2024 - 17:10 - Marokko

©

Het idee om Spanje en Marokko met een brug te verbinden, blijft een verre droom. Hoewel de twee landen op hun smalste punt slechts 14,4 kilometer van elkaar verwijderd zijn, een afstand die voor ingenieurs overbrugbaar lijkt, is dit project nooit van de grond gekomen.

De belangrijkste reden hiervoor is de uitdagende zeebodem. Op sommige plekken is de zee 900 meter diep, waardoor het vrijwel onmogelijk is om pijlers te plaatsen die de brug zouden moeten dragen. Dit technische probleem is vergelijkbaar met de aanleg van de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland, maar de stroming in de Straat van Gibraltar is veel sterker, wat de stabiliteit van eventuele pijlers verder in gevaar zou brengen.

Lees ook: Marokko: mega-brug om Laayoune te omzeilen

Daarnaast zouden de kosten van zo’n megaproject enorm zijn. Schattingen lopen in de miljarden euro’s, zowel voor de bouw als het onderhoud. Bovendien zou de bouw ongetwijfeld schade toebrengen aan het zeeleven en de biodiversiteit in het gebied.

Zelfs als de Spaanse en Marokkaanse regeringen overeenstemming zouden bereiken over de bouw en de heikele kwesties rondom soevereiniteit en grenscontrole op de brug zouden oplossen, blijft het een gigantische technische en financiële uitdaging die geen van beide landen op dit moment lijkt te willen aangaan.

Lees ook: Waarom een tunnel en geen brug tussen Marokko en Spanje?

Voorlopig blijft de veerboot de enige manier om de Straat van Gibraltar over te steken. En dat zal waarschijnlijk nog jaren zo blijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team