Chermoula
– 1 fijngehakte kleine ajuin
– 2 teentjes knoflook, geperst
– 1/2 bosje fijngehakte verse koriander
– 1/2 bosje fijngehakte platte peterselie
– 1 theelepel gemberpoeder
– 1/2 theelepel paprikapoeder
– 1 mespunt gele kleurstof of saffraan
– zout en peper
– olijfolie
Kip
– 1 fijngehakte ajuin
– 1 kippenlever, fijngesneden
– 1/2 theelepel gemberpoeder
– 1 flinke mespunt paprikapoeder
– 1 klein mespuntje gele kleurstofpoeder of saffraan
– zout en peper
– 2 eetlepels fijngehakte verse koriander en platte peterselie gemengd
– 1 theeglas zonnenbloemolie gemengd met olijfolie
– witte amandelen, gebakken in wat olie
– 150g gedroogde abrikozen
– 1/2 liter water
– 1 pijpje kaneel
– 6 suikerklontjes
Vermeng alles ingrediënten voor de "chermoula" met elkaar en smeer daar de kip goed aan alle kanten mee in.
Verwarm de olie in een pan en braad de kip zachtjes in samen met de gehakte ui, de specerijen en zout. Voeg er, als de ui glazig is, het water aan toe en doe het deksel op de pan en laat stoven.
Draai de kip van tijd tot tijd om en voeg er, na ongeveer 20 minuten, de kleingesneden kippenlever aan toe. Laat de saus ongeveer 40-45 minuten inkoken tot de gewenste dikte.
Schep de kip uit de pan en leg op een bakplaat en zet even in een hete oven zodat de kip een bruin korstje krijgt.
Doe de abrikozen in een pannetje en breng aan de kook. Als ze zachter beginnen te worden voeg er dan een pijpje kaneel en 6 suikerklontjes aan toe. Laat zachtjes sudderen tot er een fijne dunne siroop is ontstaan.
Schep de goudbruine kip op een opdienschotel, schep er de saus erover- en omheen en versier met de abrikozen en de gebakken amandelen. Opdienen met Marokkaans brood.
Duivenpastilla
Kip met amandelen en kaas
Kip met olijven en citroen
Pastilla met kip
Kipragout met olijven
Tajine met kip en pompoen