Zoeken

"Enorme toename in activiteit drugsbendes" tussen Marokko en Spanje

23 september 2024 - 23:50 - Marokko

©

Lorenzo del Río, president van het Hooggerechtshof van Andalusië (TSJA), ontkent dat de politiedruk in Campo de Gibraltar is afgenomen na de ontmanteling van de speciale eenheid OCON-Sur. Dit gebied in de provincie Cádiz is een belangrijke route voor hasjsmokkelaars vanuit Marokko.

Del Río spreekt daarmee de procureur-generaal tegen, die in zijn rapport van 2023 waarschuwde voor een verminderde politieaanwezigheid in Andalusië na het opheffen van de eenheid. Volgens Del Río hebben politiechefs hem verzekerd dat dit niet het geval is en dat er zelfs herhaaldelijk extra agenten zijn ingezet.

Lees ook: Rechtszaak bende ’Messi van de hasj’ van start in Spanje

"We hebben een enorme toename in activiteit van drugsbendes in Campo de Gibraltar geconstateerd", zei Del Río in een interview. Dit vereist volgens hem een constante aanwezigheid van de politie in het gebied.

Del Río sprak ook over het proces tegen 26 leden van de hasjbende van Abdellah El Haj Sadek Membri, alias de ’Messi van de hasj’. Hij herinnerde eraan dat de drugsbaron nog steeds voortvluchtig is in Marokko.

Lees ook: Miljoenenbusiness: dealer onthult geheimen hasjsmokkel Marokko-Spanje

Hoewel Del Río zich zorgen maakt over de trage rechtsgang in sommige drugszaken, merkte hij ook op dat verdachten in veel gevallen uiteindelijk de feiten bekennen, wat leidt tot een snellere veroordeling.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team