19 juni 2021 - 11:23 - Marokkanen in het buitenland
Marokkaanse Nederlanders kunnen na anderhalf jaar eindelijk weer naar hun vaderland. Sinds het openstellen van de grenzen op 15 juni is er een stormloop ontstaan op tickets en zijn de vliegvelden weer even druk als voor de coronacrisis. Vanaf Rotterdam The Hague Airport vertrokken woensdag zo’n 300 reizigers naar Al Hoceima. Maar mensen maken zich ook zorgen over een eventuele sluiting van de grenzen.
Twee jonge vrouwen controleren een laatste keer hun reisdocumenten aan de ingang van het vliegveld. "Ik ben alles aan het ordenen om zeker te zijn dat we niets zijn vergeten", zegt de 25-jarige Manar Ramkaddem. Ze vliegt woensdagmiddag met haar 28-jarige zus Assia naar haar grootmoeder voor een buitengewone zomervakantie. "We gaan voor een weekje, oma zien en terugkomen. Marokko is nu niet zoals het was. Met alle strenge regels, de mondkapjes en de hitte, is het eigenlijk niet te doen", aldus Manar in het AD.
Lees ook: Eerste wereld-Marokkanen in Marokko gearriveerd
In Marokko is sinds het begin van de coronacrisis een noodtoestand van kracht. Daardoor gingen de grenzen regelmatig op slot. Marokko opent nu tot september om vakantiegangers toe te laten. Maar Assia maakt zich zorgen over eventuele hindernissen. "Ik ben bang voor alle coronatoestanden daar. Wat als de grenzen weer op slot gaan?" De vader van de zussen Ramkaddem maakte het mee. "Het overkwam onze vader. Die kwam maart dit jaar net op het nippertje terug, maar we hebben hem wel in Parijs moeten ophalen."
Ook de 23-jarige Ilhem Ouhadou maakt zich zorgen, ze denkt dat Marokko ieder moment de grenzen kan sluiten en heeft zich daarom goed voorbereid. "Alle meldingen van de Rijksoverheid staan open. En we hebben een escape-plan: zo snel mogelijk naar het vliegveld rijden zodra alles op slot gaat." Toch is Ouhadou, met name voor haar moeder, blij dat ze naar Marokko kunnen reizen. "Na het overlijden van mijn vader in januari, kwam ze terug naar Nederland. Ze is een beetje aangesterkt. We gaan nu terug naar iets wat we daar hebben achtergelaten."
Ook Khaled Tahta maakte dit mee. "Ik heb vorig jaar vijf maanden vastgezeten tijdens de noodtoestand. Pas met de zesde repatriëringsvlucht kon ik terug naar Nederland." Toch vertrekt hij samen met zijn vader opnieuw naar Marokko. "We hadden nog wat tegoed van de vliegmaatschappij". Hij zag dat het dinsdag ‘chaotisch’ was op het vliegveld van Casablanca. Op instructie van Koning Mohammed VI, biedt de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Air Marokko goedkope tickets aan. "En toch moesten reizigers uit Frankrijk en België bijbetalen voor hun ticket bij aankomst", vernam Tahta uit het nieuws.
Jamani El Khattabi betaalde 483 euro voor zijn heen- en terugreis met Transavia. "Prima toch? Ik heb hier lang op gewacht. Mijn ticket voor februari was geannuleerd. Maart, april, hetzelfde. Nu kan het gelukkig. We gaan er van genieten." Hij heeft in zijn bagage ook een hengel meegenomen. "Als je uit Al Hoceima komt en je vist niet, dan twijfel ik of je wel écht uit Al Hoceima komt", zegt hij.
Marokko beboet Amerikaanse farmagigant
Spanje weigert uitlevering gezochte crimineel aan Marokko
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
Jongeman gedood door bliksem in Tanger
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen