30 juni 2023 - 23:00 - Economie
In Noorwegen is een enorme ondergrondse reserve van hoogwaardige fosforiet ontdekt, die nu het grootste deposito van dit soort ter wereld is, volgens het bedrijf dat de reserve exploiteert. Marokko heeft dus een serieuze internationale concurrent.
Met een geschatte hoeveelheid van 70 miljard ton kan de reserve voldoen aan de wereldwijde fosforbehoefte voor de meststoffenindustrie, zonnepanelen en batterijen voor elektrische auto’s voor de komende eeuw.
Lees ook: Marokko overtreft VS in fosfaatproductie
"Wanneer je iets van deze omvang in Europa vindt, dat alle andere bronnen die we kennen overtreft, is dat aanzienlijk," verklaarde Michael Wurmser, oprichter van Norge Mining. De Europese Commissie heeft deze ontdekking ook toegejuicht en het nieuws omschreven als "uitstekend" voor het bereiken van de doelstellingen inzake kritieke grondstoffen.
Ongeveer 90% van de wereldwijde fosforieten wordt gebruikt in de productie van landbouwmeststoffen, waarvoor momenteel geen alternatief bestaat. Fosfor wordt ook gebruikt voor de productie van zonnepanelen, batterijen voor elektrische auto’s en halfgeleiders. Deze producten hebben een "strategisch belang" voor Europa om zijn positie te handhaven als wereldleider in de productie van sleuteltechnologieën voor de ecologische en digitale transitie, aldus de Europese Commissie.
Lees ook: Fosfaat is jokerkaart Marokkaanse diplomatie
Fosforiet, een steeds schaarser wordende bron, wordt gecontroleerd door vier of vijf belangrijke niet-Europese leveranciers, waaronder Marokko, volgens de Critical Raw Materials Alliance. Deze schaarste in het aanbod, gekoppeld aan een hoge vraag, leidt tot prijsstijgingen.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden