Zoeken

Ontdekking belangrijke fossiele vindplaats in Marokko

4 januari 2023 - 10:00 - Marokko

©

Internationale onderzoekers hebben een belangrijke nieuwe fossiele vindplaats in Marokko ontdekt, die nieuwe wegen opent voor paleontologisch en ecologisch onderzoek. De site laat zien dat de oceanen op aarde 470 miljoen jaar geleden bewoond werden door reusachtige schaaldierachtige wezens van wel twee meter lang.

In Taichoute, een plaats die ooit onder water lag, hebben paleontologen sporen ontdekt van grote geleedpotigen die verwant zijn aan moderne wezens zoals garnalen, insecten of spinnen. De ontdekking toont aan dat deze geleedpotigen 470 miljoen jaar geleden de oceanen domineerden. Ze kunnen tot twee meter lang zijn.

Lees ook: Fossielen in Sahara bevestigen bestaan Monster van Loch Ness

Volgens het onderzoeksteam verschillen de vindplaats en zijn fossielenbestand sterk van andere eerder beschreven en bestudeerde vindplaatsen in de Fezouata-formatie, ongeveer 80 km verderop. Taichoute opent dus nieuwe wegen voor paleontologisch en ecologisch onderzoek in de regio. "Alles is nieuw aan deze vindplaats, de sedimentologie, de paleontologie en zelfs de bewaring van fossielen. Dit onderstreept het belang van de Fezouata site voor de aanvulling van ons begrip van het vroegere leven op aarde," aldus Dr. Farid Saleh van de universiteiten van Lausanne en Yunnan, hoofdauteur van de studie gepubliceerd in Scientific Reports.

Lees ook: Fossielen oerossen en neushoorns gevonden in Sahara

Volgens Dr. Xiaoya Ma van de Universiteit van Exeter zijn de reusachtige geleedpotigen nog niet geïdentificeerd, maar behoren zij wellicht tot soorten die reeds bij Fezouata zijn ontdekt. "Hun grote omvang en hun vrij zwemmende levenswijze, wijzen erop dat zij een unieke rol speelden in deze ecosystemen," voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team