Zoeken

Frankrijk erkent Marokkaanse soevereiniteit over Sahara

30 juli 2024 - 20:30 - Wereld

©

Frankrijk heeft de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkend. President Emmanuel Macron verklaarde dat "het heden en de toekomst van de Westelijke Sahara binnen het kader van de Marokkaanse soevereiniteit liggen".

Met deze erkenning sluit Frankrijk zich aan bij landen als de Verenigde Staten, Israël, Duitsland en Spanje, die eerder al de Marokkaanse claim op het gebied erkenden. In een bericht aan Koning Mohammed VI ter gelegenheid van de 25-jarige viering van zijn troonsbestijging, benadrukte Macron de "onveranderlijkheid van de Franse positie" over deze kwestie, die voor Marokko van nationaal belang is.

Lees ook: "Sahara-kwestie zal worden opgelost door Macron en Mohammed VI"

De Franse president benadrukte verder dat Frankrijk het Marokkaanse autonomieplan uit 2007 als de enige basis ziet voor een "rechtvaardige, duurzame en onderhandelde politieke oplossing", in lijn met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Hij moedigde alle partijen aan om samen te komen voor een politieke oplossing die volgens hem "binnen handbereik" ligt.

Lees ook: Sahara: Verenigde Staten verpulveren hoop van Algerije

De Franse president prees ook de inspanningen van Marokko voor de economische en sociale ontwikkeling van de Sahara en beloofde Franse steun voor deze initiatieven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team