Zoeken

Frans bedrijf bouwt spoorlijn naar Nador West Med

18 oktober 2024 - 06:00 - Economie

©

Het Franse bedrijf Nouvelles Générations d’Entrepreneurs (NGE) heeft een contract van 111 miljoen dirham binnengehaald voor de aanleg van een spoorlijn naar de nieuwe haven van Nador West Med.

De spoorlijn wordt 52 kilometer lang en verbindt Selouane met de haven. NGE gaat drie wegenbruggen, twee spoorbruggen en een enkelspoor aanleggen.

Lees ook: Marokko investeert in spoorverbinding naar Nador West Med

NGE is al bijna 30 jaar actief in Marokko en heeft een goede reputatie op het gebied van spoorweginfrastructuur. Het bedrijf was betrokken bij diverse internationale projecten, zoals de modernisering van spoorlijnen in Senegal en de aanleg van strategische lijnen in Uruguay. Dankzij deze ervaring beschikt NGE over de technische expertise en kennis van logistieke vraagstukken die nodig zijn voor het project in Nador West Med.

De nieuwe spoorlijn is een belangrijk onderdeel van de havenontwikkeling. Treinen kunnen er straks met 160 kilometer per uur overheen rijden. De lijn wordt aangesloten op het bestaande spoorwegnetwerk bij het station van Selouane en het rangeerterrein van de haven.

De bouw van de spoorlijn start terwijl de haven van Nador West Med bijna klaar is. De oplevering staat gepland voor eind dit jaar. De komende maanden worden de havenfaciliteiten getest. De volledige haven en logistieke platform moeten in 2027 operationeel zijn.

Lees ook: Kustweg tussen Nador en haven Nador West Med bijna voltooid

De haven van Nador West Med krijgt onder andere een containerterminal met een capaciteit van 3,4 miljoen containers per jaar. Daarnaast komt er een olieterminal met een capaciteit van 25 miljoen ton per jaar en een kolenterminal met een capaciteit van 7 miljoen ton. Ook is er ruimte voor 3 miljoen ton aan diverse goederen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team