Zoeken

Frans-Marokkaanse handel in stroomversnelling

14 oktober 2024 - 07:00 - Economie

©

Ondanks toenemende concurrentie, met name van landen buiten Europa zoals China en de Verenigde Staten, blijft Frankrijk de belangrijkste economische en financiële partner van Marokko. Het aanstaande bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Marokko zal de handel tussen beide landen naar verwachting een extra impuls geven.

De Frans-Marokkaanse handel groeide in 2022 met 24%, vooral dankzij een sterke stijging van de Franse export, met name van graanproducten. Dit blijkt uit een rapport van het Franse ministerie van Financiën over de ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen, dat in december 2023 werd gepubliceerd. Dankzij deze exportgroei kon Frankrijk zijn handelstekort met Marokko met 72% terugdringen ten opzichte van 2021. Daarmee is Frankrijk, na Spanje, de tweede leverancier van Marokko geworden. De groei van de Marokkaanse industriële sectoren, met name de auto- en luchtvaartindustrie, draagt ook bij aan deze positieve ontwikkeling.

Lees ook: Plannen Franse President in Marokko bekend

De Franse import uit Marokko is de afgelopen tien jaar twee keer zo snel gegroeid als de export. Toch is de handelsbalans in termen van toegevoegde waarde licht in het voordeel van Frankrijk.

Frankrijk blijft de grootste buitenlandse investeerder in Marokko, met bijna 31% van de totale buitenlandse directe investeringen in het koninkrijk. De aanwezigheid van veel grote Franse bedrijven en bijna 1300 Franse dochterondernemingen in Marokko versterkt deze positie en bevestigt de centrale rol van het land in de Afrikaanse strategie van Franse bedrijven. Marokko investeert op zijn beurt steeds meer in Frankrijk en beschouwt het land als een belangrijke bestemming voor zijn kapitaal.

Volgens het rapport van het Franse ministerie van Financiën speelt het Franse ontwikkelingsagentschap AFD een cruciale rol in de bilaterale samenwerking. Met een investering van meer dan 3,7 miljard euro, voornamelijk in projecten op het gebied van milieu, transport en energietransitie, is Marokko wereldwijd de grootste ontvanger van AFD-financiering. Deze institutionele steun versterkt de banden tussen beide landen en onderstreept het belang van de samenwerking, die onder meer gericht is op de modernisering van de Marokkaanse infrastructuur.

Lees ook: Franse President wil Airbus aan Koning Mohammed VI verkopen

President Macron wordt op 28 oktober in Rabat verwacht voor een tweedaags staatsbezoek. Dit bezoek kan de handel tussen Marokko en Frankrijk verder stimuleren. Macron zal naar verwachting pleiten voor de Franse treinbouwer Alstom bij de aanbesteding van de hogesnelheidslijn Casablanca-Marrakech en zal ook proberen Airbus-vliegtuigen aan Marokko te verkopen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team