1 oktober 2024 - 07:00 - Economie
De Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara lijkt al positieve gevolgen te hebben voor Franse bedrijven in Marokko. Na een periode van diplomatieke spanningen tussen beide landen, lijken de economische banden op hun best.
Eind juli verklaarde de Franse president Emmanuel Macron in een brief aan Koning Mohammed VI dat de toekomst van de Sahara binnen het kader van de Marokkaanse soevereiniteit ligt. Dit standpunt markeerde een belangrijke verschuiving in de Franse politiek ten aanzien van de betwiste regio.
Lees ook: Franse erkenning Marokkaanse Sahara: wat wint Frankrijk?
Franse bedrijven merken nu al de voordelen van deze nieuwe koers. Een anonieme Franse manager in Marokko vertelde aan Le Figaro dat Franse bedrijven recent meerdere aanbestedingen in Marokko hebben gewonnen. Zo ging een groot contract voor de uitbreiding van de hogesnelheidslijn naar Marrakech naar een consortium onder leiding van het Franse Egis Rail.
Ook Marokkaanse politici en ondernemers zijn positief over de toenadering tussen Rabat en Parijs. Mohamed Zidouh, voorzitter van de Marokko-Frankrijk vriendschapsgroep in het Marokkaans parlement, verwacht een toename van de economische samenwerking, vooral in de Sahara. Franse ondernemers zien dat grote Marokkaanse bedrijven weer interesse tonen in samenwerkingen.
Hoewel de diplomatieke spanningen de afgelopen jaren soms voor moeilijkheden zorgden, is er volgens Jean-Charles Damblin, directeur van de Franse Kamer van Koophandel in Marokko, geen sprake geweest van een duidelijke vertraging in de economische betrekkingen. De handelscijfers bevestigen dit: vorig jaar bereikte de handel tussen beide landen een recordhoogte van 14 miljard euro.
Lees ook: Denktank adviseert investeringen in de Sahara
Frankrijk is de grootste buitenlandse investeerder in Marokko, met bijna alle bedrijven uit de Franse CAC 40-index vertegenwoordigd in het land. Marokko op zijn beurt is de grootste Afrikaanse investeerder in Frankrijk. De directe investeringen vanuit Marokko zijn gestegen van 372 miljoen euro in 2015 naar 1,8 miljard euro in 2022.
Spaanse TikTokster geeft reistips voor Marokko: "Opgelet voor taxi-trucs!"
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Komt miljardair Elon Musk naar Marokko?
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
X-Links energieproject Marokko-VK in gevaar
Franse gigant verplaatst banen naar Marokko
Marokkaanse dirham groeit fors
Concurrent Ikea vestigt zich in Marokko
Nieuwe luchtvaartalliantie Marokko en China
Ryanair verdubbelt ambitie in Marokko
Maroc Telecom en Inwi sluiten verrassende alliantie
Ryanair schrapt gedwongen vluchten naar Marokko