Zoeken

Franse bedrijven scoren in Marokko na Sahara-erkenning

1 oktober 2024 - 07:00 - Economie

©

De Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara lijkt al positieve gevolgen te hebben voor Franse bedrijven in Marokko. Na een periode van diplomatieke spanningen tussen beide landen, lijken de economische banden op hun best.

Eind juli verklaarde de Franse president Emmanuel Macron in een brief aan Koning Mohammed VI dat de toekomst van de Sahara binnen het kader van de Marokkaanse soevereiniteit ligt. Dit standpunt markeerde een belangrijke verschuiving in de Franse politiek ten aanzien van de betwiste regio.

Lees ook: Franse erkenning Marokkaanse Sahara: wat wint Frankrijk?

Franse bedrijven merken nu al de voordelen van deze nieuwe koers. Een anonieme Franse manager in Marokko vertelde aan Le Figaro dat Franse bedrijven recent meerdere aanbestedingen in Marokko hebben gewonnen. Zo ging een groot contract voor de uitbreiding van de hogesnelheidslijn naar Marrakech naar een consortium onder leiding van het Franse Egis Rail.

Ook Marokkaanse politici en ondernemers zijn positief over de toenadering tussen Rabat en Parijs. Mohamed Zidouh, voorzitter van de Marokko-Frankrijk vriendschapsgroep in het Marokkaans parlement, verwacht een toename van de economische samenwerking, vooral in de Sahara. Franse ondernemers zien dat grote Marokkaanse bedrijven weer interesse tonen in samenwerkingen.

Hoewel de diplomatieke spanningen de afgelopen jaren soms voor moeilijkheden zorgden, is er volgens Jean-Charles Damblin, directeur van de Franse Kamer van Koophandel in Marokko, geen sprake geweest van een duidelijke vertraging in de economische betrekkingen. De handelscijfers bevestigen dit: vorig jaar bereikte de handel tussen beide landen een recordhoogte van 14 miljard euro.

Lees ook: Denktank adviseert investeringen in de Sahara

Frankrijk is de grootste buitenlandse investeerder in Marokko, met bijna alle bedrijven uit de Franse CAC 40-index vertegenwoordigd in het land. Marokko op zijn beurt is de grootste Afrikaanse investeerder in Frankrijk. De directe investeringen vanuit Marokko zijn gestegen van 372 miljoen euro in 2015 naar 1,8 miljard euro in 2022.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team