Zoeken

Franse extreemrechtse leider heeft Marokkaanse en Algerijnse roots!

30 juni 2024 - 06:00 - Marokko

©

Jordan Bardella, de voorzitter van het Rassemblement National (RN), de Franse extreem-rechts partij heeft een onverwachte connectie met het Maghreb-gebied. Ondanks dat hij vooral zijn Italiaanse afkomst benadrukt, heeft Bardella ook roots in Marokko en Algerije. Zijn grootvader aan vaderskant woont nog steeds in Marokko en werkt daar als timmerman. Hij trouwde een eerste keer in Frankrijk met een vrouw uit een Algerijnse familie.

Geboren op 13 september 1995 in Drancy, Seine-Saint-Denis, uit Italiaanse ouders, heeft Bardella ook Maghrebijnse voorouders. Dit aspect van zijn afkomst houdt hij doorgaans buiten beschouwing, vooral wanneer hij zijn Italiaanse achtergrond gebruikt om zijn model van assimilatie te illustreren. Zijn overgrootvader aan moederskant, Mohand Segir Mada, was een Kabyl. Volgens een exclusieve reportage van Jeune Afrique, getiteld "Na Algerije, Marokko: nieuwe onthullingen over de banden van Jordan Bardella met de Maghreb," kwam Mada in de jaren ’30 naar Frankrijk om als bouwvakker te werken in Villeurbanne.

Lees ook: Marokkaanse journaliste sleept bekende Franse verzamelaar voor de rechter

De grootvader van Bardella, Guerrino Bardella, werd geboren in 1944 in Avito, Italië, en verhuisde in 1960 naar Montreuil, Frankrijk. Drie jaar later trouwde hij met Réjane Mada, de dochter van Mohand Séghir Mada, en samen kregen zij een zoon, Olivier Bardella, de vader van Jordan Bardella. Na zijn scheiding verhuisde Guerrino naar Marokko, waar hij opnieuw trouwde. Voor zijn huwelijk met de Marokkaanse Hakima, bekeerde hij zich tot de islam, zoals de Marokkaanse wet vereist voor huwelijken tussen Marokkaanse vrouwen en niet-moslims.

Op 80-jarige leeftijd leidt Guerrino een rustig leven in Casablanca. Hij is een bekend meubelmaker die voornamelijk werkt voor expats en de Marokkaanse elite. Binnen de Italiaanse gemeenschap in Casablanca is hij goed geïntegreerd en bezoekt regelmatig het restaurant "Chez Massimo". Volgens Jeune Afrique ontving hij zijn laatste verblijfsvergunning in 2016, met een status van "gezinshereniging" voor tien jaar.

Lees ook: Hoe een Nederlandse extreem-rechtse politicus zich tot de islam bekeerde

De onthullingen van Jeune Afrique roepen de vraag op of deze informatie invloed zal hebben op de opkomende verkiezingen, waarvan de eerste ronde op zondag 30 juni plaatsvindt. Volgens recente peilingen ligt de RN ver voor zijn tegenstanders.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team