Zoeken

Gaza: Algerije uit ernstige beschuldigingen tegen Marokko

7 juni 2024 - 14:00 - Wereld

©

In de nasleep van de oorlog tussen Hamas en Israël blijven zowel de Marokkaanse bevolking als de autoriteiten, waaronder Koning Mohammed VI, zich inzetten voor de Palestijnse zaak. Ondanks deze steun is Marokko het doelwit van een lastercampagne vanuit Algerije.

Volgens een bericht van Radio Algérie van 23 mei, waarin een universiteitsprofessor wordt geciteerd, zouden "de zionistische autoriteiten sinds 7 oktober 2023 Marokkanen hebben gevraagd deel te nemen aan de massaslachtingen op de Palestijnse bevolking." Dezelfde bron beweert dat meer dan 4000 Marokkaanse soldaten betrokken zijn bij de Israëlische aanvallen op Palestijns grondgebied. Daarnaast stelt het Algerijnse staatsmedium dat er al voor Operatie Al-Aqsa-storm een Marokkaanse eenheid in Palestina gestationeerd was. "Geheime agenten zouden gespecialiseerd zijn in het bespioneren van Palestijnen in Gaza, het verraden van verzetsleden en het uitvoeren van sabotageacties," aldus het verslag.

Lees ook: Algerije maakt vergelijking tussen Gaza en Sahara

Deze beschuldigingen staan echter in schril contrast met de officiële standpunten van Marokko en de voortdurende steun van de Marokkaanse bevolking aan Palestina. Morocco World News benadrukt dat het koninkrijk onmiddellijk een staakt-het-vuren heeft geëist en het doden van onschuldige burgers door Israël heeft veroordeeld sinds het uitbreken van het conflict tussen Israël en Hamas. Bovendien blijven Marokkanen massaal de straat op gaan om hun steun aan Palestina te betuigen. Tijdens de 33e top van de Arabische Liga bevestigde Koning Mohammed VI nogmaals de steun van Marokko aan de Palestijnse zaak. Hij stelde dat de "flagrante Israëlische agressie" in Gaza de vastberadenheid van Marokko alleen maar versterkt om te streven naar een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten.

Lees ook: Koning Mohammed VI haalt hard uit naar Israël

Op de tiende ministeriële vergadering van het Forum voor Sino-Arabische samenwerking in Peking veroordeelde de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, het falen van de internationale gemeenschap om een einde te maken aan de Israëlische agressie tegen burgers in Gaza. Hij bekritiseerde tevens de onmacht van de internationale gemeenschap om de overtredingen die door Israël worden gepleegd aan te pakken, wat volgens hem "enorme kosten" met zich meebrengt. Wereldwijde gegevens van ACLED plaatsen Marokko bovendien in de top vijf van landen met het hoogste niveau van protesten tegen de Israëlische agressie in Gaza.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team