Zoeken

Geld van Marokkaanse diaspora geeft Marokko flinke boost

12 augustus 2024 - 10:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Elk jaar op 10 augustus viert Marokko de Nationale Dag van de Migranten. Deze dag, ingesteld door Koning Mohammed VI, benadrukt de belangrijke bijdrage van Marokkanen die in het buitenland wonen aan de economische, sociale en culturele ontwikkeling van het koninkrijk.

Een cruciale factor in die bijdrage zijn de geldtransfers die de Marokkaanse diaspora naar Marokko stuurt. Volgens cijfers van het Marokkaanse Bureau voor Valutazaken bereikten deze overboekingen in 2023 een recordhoogte van 115,3 miljard dirham, een stijging van 4,1% ten opzichte van 2022. Tussen 2020 en 2023 was er zelfs een gemiddelde jaarlijkse groei van 19,2%.

Lees ook: Hoe worden de geldoverdrachten van de wereld-Marokkanen gebruikt?

Vooral Marokkanen die in Frankrijk wonen, sturen met 30,8% van alle overdrachten, veel geld naar hun thuisland. Daarna volgen Spanje (12,6%), Saoedi-Arabië (10,7%), Italië (9,2%), de Verenigde Staten, Canada en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit geld wordt vaak gebruikt om familie te ondersteunen, wat de koopkracht van Marokkanen versterkt. Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in bedrijven, wat banen creëert en de economie stimuleert.

Econoom Khaled Homs legt uit dat de toename van deze geldstromen te maken heeft met het groeiende aantal Marokkanen dat in het buitenland werkt en woont. Bovendien zijn veel van hen sinds de coronapandemie niet teruggekeerd naar Marokko, waardoor ze meer geld naar huis sturen. Homs verwacht dat een aanzienlijk deel van dit geld in de toekomst zal worden geïnvesteerd, mede dankzij de ontwikkelingsprojecten in Marokko en het feit dat het land wedstrijden van het WK voetbal in 2030 zal organiseren.

Lees ook: Dilemma Marokkaanse diaspora: eigendommen verkopen of fiscale uitwisseling accepteren

Ook economisch analist El Mahdi Fakir ziet de geldtransfers als een belangrijke steunpilaar voor de Marokkaanse economie. Hij noemt ze een "veiligheidsventiel" dat helpt bij het voorzien in de behoeften van het land en het versterken van de deviezenreserves. Volgens hem zijn deze overboekingen een "factor van sociale ondersteuning en stimulering van de nationale economie".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team