Zoeken

Gesponsorde bruiloften zorgt voor verdeeldheid in Marokko

24 augustus 2024 - 16:20 - Marokko

©

Een trend die de afgelopen twee jaar in Marokko steeds populairder is geworden, is het gesponsorde huwelijk. Hoewel sommige Marokkanen dit concept, dat zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten, omarmen, zijn er ook anderen die hun afkeuring uiten.

Bij een gesponsorde bruiloft leveren de gebruikelijke leveranciers, zoals cateraars, fotografen en locaties, hun diensten gratis of met korting in ruil voor publiciteit en naamsbekendheid. In Marokko is dit fenomeen de afgelopen twee jaar enorm gegroeid, vooral onder beroemdheden. Sommige bedrijven sluiten contracten met hen af om hun diensten aan te bieden in ruil voor een tag op sociale media, terwijl anderen hun diensten aanbieden én betalen voor reclame op de pagina’s van deze beroemdheden om meer volgers te krijgen. Ook veel winkels voor traditionele kleding, decorateurs en visagisten profiteren van deze trend en verhogen hun prijzen na samenwerkingen met bekende personen.

Lees ook: Marokkaanse cateraars klagen over laag aantal bruiloften

Het fenomeen van gesponsorde bruiloften is zelfs zo wijdverbreid in het koninkrijk dat er een concurrentiestrijd is ontstaan tussen beroemdheden, die elke gelegenheid aangrijpen om hun evenementen in de schijnwerpers te zetten. Een recent voorbeeld is de ’gender reveal party’ op sociale media, een trend die overgewaaid is uit het Midden-Oosten. Ook de ’aqiqah’ (geboortefeest) wordt steeds vaker als een bruiloft gevierd.

Niet iedereen is echter enthousiast over deze trend. Onlangs veroorzaakte het koppel Khouloud en Alaa ophef onder Marokkaanse internetgebruikers door beelden van hun huwelijkscontract en ongebruikelijke rituelen te delen, evenals een video die als "onfatsoenlijk" werd bestempeld.

Lees ook: Feestzaal-eigenaren in Marokko woedend

Hoewel sommige Marokkanen dit concept omarmen, zijn er ook veel critici. Deze kritiek lijkt echter geen negatieve invloed te hebben op de populariteit van gesponsorde bruiloften. De video’s en foto’s worden miljoenen keren bekeken. Volgens psychologen wordt deze paradox tussen aantrekkingskracht en afwijzing verklaard door nieuwsgierigheid, waardoor mensen blijven kijken en de kijkcijfers stijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team