Zoeken

Historisch fenomeen in Marokkaanse woestijn

10 oktober 2024 - 21:20 - Marokko

©

Zware regenval heeft meren doen ontstaan tussen de zandduinen van de woestijnstad Merzouga, vlakbij Errachidia in het zuidoosten van Marokko. Dit fenomeen is in decennia niet voorgekomen.

De woestijn in het zuidoosten van Marokko, beschouwd als een van de droogste plekken ter wereld waar zelden regen valt aan het einde van de zomer, heeft dit jaar een historisch fenomeen meegemaakt. Volgens de Marokkaanse regering viel er in september in twee dagen tijd meer regen dan de gemiddelde jaarlijkse neerslag in verschillende regio’s, die normaal minder dan 250 mm per jaar ontvangen. Dit geldt ook voor Tata, een van de zwaarst getroffen gebieden, meldt de Daily Mail. Deze overvloedige regenval heeft meren gecreëerd tussen de zandduinen van Merzouga.

Lees ook: Tropische storm op komst in Marokko?

Ook in Tagounite, een dorp ongeveer 450 km ten zuiden van Rabat, viel in 24 uur tijd meer dan 100 mm regen. Palmbomen stonden onder water, een ongekend gezicht voor de bewoners. Zelfs het al 50 jaar opgedroogde Iriqui-meer, gelegen tussen de regio’s Zagora en Tata, is weer gevuld met water, zoals blijkt uit beelden van NASA. De reservoirs in de regio meldden recordhoeveelheden water in september.

"Het is 30 tot 50 jaar geleden dat we zoveel regen in zo’n korte tijd hebben gehad", aldus Houssine Youabeb, communicatiemanager bij de Marokkaanse meteorologische dienst (DGM). Deze regenval, door meteorologen aangeduid als een extratropische storm, zou het klimaat in de regio de komende maanden en jaren kunnen veranderen. De lucht houdt meer vocht vast, wat leidt tot meer verdamping en meer stormen. Dit is goed nieuws voor boeren die zes jaar lang te maken hebben gehad met droogte en gedwongen waren hun velden braak te laten liggen. Steden en dorpen moesten hun watergebruik rantsoeneren.

Lees ook: Marokkaanse Sahara getroffen door zeldzaam weerfenomeen

De hevige regenval heeft echter ook negatieve gevolgen gehad. In heel Marokko zijn 20 mensen omgekomen en oogsten zijn beschadigd. De regering heeft noodfondsen vrijgemaakt voor de getroffen gebieden, waaronder enkele die vorig jaar door de aardbeving werden getroffen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team