Zoeken

Marokkaanse Sahara getroffen door zeldzaam weerfenomeen

6 september 2024 - 21:20 - Marokko

©

De Marokkaanse Sahara staat op het punt een uitzonderlijke hoeveelheid regen te ontvangen, veroorzaakt door een zeldzaam weerfenomeen.

Volgens Houssein Youabed, woordvoerder van de Marokkaanse weerdienst (DGM), beleeft Marokko momenteel een ongebruikelijke noordwaartse verschuiving van het intertropisch front (ITF), een belangrijk weersysteem dat het klimaat in tropische en subtropische gebieden beïnvloedt. Dit front beweegt zich afhankelijk van het seizoen naar het noorden of zuiden en speelt een cruciale rol bij de vorming van onweersbuien en andere atmosferische storingen in deze regio’s.

Lees ook: Marokko verwacht zware regenval en onstabiel weer in september

De afgelopen dagen waren er al matige onweersbuien in het Atlasgebergte en het oosten van Marokko, met plaatselijk hagel en hevige regenval in het zuidoosten en het zuiden van de Oriental regio. Vanaf vrijdag 6 september tot maandag 9 september zal het ITF verder naar het noorden trekken, richting de Marokkaanse Sahara. Dit in combinatie met koude luchtstromen in de hogere luchtlagen, veroorzaakt door een naderende depressie in het uiterste noorden van Marokko, zal leiden tot uitzonderlijke regenval. Youabed adviseert mensen om waakzaam te zijn en de weerberichten van de DGM goed in de gaten te houden.

Lees ook: Tropische storm op komst in Marokko?

Deze regio’s kampen al met chronische watertekorten, verergerd door de ernstige droogte van de afgelopen jaren. Volgens de voorspellingen zullen ze nu regenval ontvangen die in decennia niet is voorgekomen. Het gespecialiseerde weerplatform Severe Weather Europe voorspelt dat er in deze periode, die mogelijk twee weken kan duren, meer dan 500% van de normale maandelijkse neerslag voor september zal vallen. Op sommige plaatsen kan dit zelfs oplopen tot meer dan 1000% van de normale hoeveelheid. Als deze voorspellingen kloppen, zal dit weerfenomeen in 2024 ofwel overeenkomen met een historische regengebeurtenis uit 1994, ofwel de grootste ooit waargenomen regenval zijn sinds het begin van de metingen in de uitgestrekte Sahara-regio, die zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team