Zoeken

Stortregens in Marokko zaaien onrust bij Spaanse boeren

25 september 2024 - 13:50 - Wereld

©

De hevige regenval van de afgelopen weken in Marokko baart Spaanse boeren zorgen. Ze vragen de Spaanse regering en de Europese Commissie om maatregelen te nemen om erger te voorkomen.

De boeren willen meer informatie van de Spaanse en Europese autoriteiten over deze stortregens, die overstromingen en aanzienlijke schade aanrichtten in Marokko. Ze willen vooral weten of deze regens worden veroorzaakt door ’cloud seeding’, een techniek om regenval te stimuleren, en of dit negatieve gevolgen heeft voor de regenval in Spanje.

Lees ook: Verwoestende regens in Marokko "niet veroorzaakt door cloud seeding"

"We moeten goed opletten hoe deze wetenschappelijke operaties zich ontwikkelen, die ’s nachts en in het geheim plaatsvinden en al in sommige landen zijn uitgevoerd", zegt Juan de Dios Hernández, voorzitter van de boerenvereniging Asaja, tegen de krant La Opinión. Hij roept de Europese Commissie op om maatregelen te nemen om de mogelijke schade van deze praktijk te beperken. "Als we ons baseren op wetenschappelijke studies, moeten we waarschuwen dat dit negatieve gevolgen kan hebben voor het weer in ons land", voegt hij eraan toe.

Ginés Mirón, woordvoerder van de Vereniging van Meteorologen in het Zuidoosten (Ametse), uit zijn twijfels over de effectiviteit van ’cloud seeding’. Op basis van een wetenschappelijke studie stelt Mirón dat deze techniek niet rendabel is, omdat de maximale toename van de neerslag niet meer dan 4% kan bedragen. Een percentage dat volgens hem niet "significant" is, vooral in gebieden waar weinig regen valt. "Als een land 200 liter per jaar heeft en je krijgt er 208, dan stelt dat niets voor", legt hij uit.

Lees ook: Drie doden en dertien vermisten na noodweer in Marokko

In een rapport na de klimaattop van 2023 veroordeelde de Verenigde Naties het gebruik van deze techniek en gaf aan dat het "een reeks reacties kan veroorzaken met aanzienlijke risico’s voor mens, oceanen, temperatuur en biodiversiteit".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team