Zoeken

Verwoestende regens in Marokko "niet veroorzaakt door cloud seeding"

13 september 2024 - 18:50 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben geruchten ontkracht dat de hevige regenval die in verschillende delen van het land overstromingen veroorzaakte, het gevolg zou zijn van kunstmatige regen.

Houssein Youabed, woordvoerder van de Marokkaanse weerdienst (DGM), verklaarde dat de stortregens in het zuidoosten en het Atlasgebergte niet werden veroorzaakt door ’cloud seeding’, maar door "een sterke invloed van een zeer onstabiele tropische luchtmassa, als gevolg van de uitzonderlijke opwaartse beweging van het Intertropisch Front (ITF) naar de zuidelijke regio’s".

Lees ook: Hevige regenval richt ravage aan in Marokko (video)

Minister Nizar Baraka van Uitrusting en Water herinnerde eraan dat Marokko in de afgelopen vijf jaar (2017-2021) 121 ’cloud seeding’-operaties heeft uitgevoerd als onderdeel van het ’Al Ghaith’-programma. In antwoord op een schriftelijke vraag van een parlementslid van de PJD-partij voegde hij eraan toe dat er sinds november 2022 vier operaties zijn uitgevoerd, waarvan twee met behulp van grondgeneratoren en twee met vliegtuigen.

Lees ook: Dodental overstromingen Marokko stijgt naar 18, ook toeristen

’Cloud seeding’ is een techniek om regenval te stimuleren door zilverjodide of natriumchloride in wolken te injecteren. Dit bevordert de snelle vorming van ijskristallen die uiteindelijk als sneeuw of regen vallen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team