11 augustus 2024 - 06:00 - Marokko
De Marokkaanse horeca wordt hard geraakt door de aanhoudende prijsstijgingen in het koninkrijk. Cafés en restaurants zien hun inkomsten fors dalen, terwijl de kosten voor ingrediënten en producten de pan uit rijzen. In een noodkreet aan de mededingingsautoriteit uiten horecaondernemers hun zorgen over de onhoudbare situatie.
De prijzen van basisproducten zijn in twee jaar tijd explosief gestegen. Een kilo rundvlees kost nu maar liefst 140 dirham, waar dat voorheen 60 dirham was. Ook kip, boter, olijven, olijfolie, fruit en koffie zijn fors duurder geworden. Voor veel horecazaken betekent dit een omzetdaling van 40% of zelfs het volledig verdwijnen van de winstmarge.
Lees ook: Cafés en restaurants in Marokko in opstand
De stijgende kosten voor ingrediënten zijn niet het enige probleem. Ook de gemeentelijke belasting op terrassen is verhoogd, wat de financiële druk op horecaondernemers verder vergroot. De situatie heeft ook gevolgen voor de Marokkaanse consument. Door de hoge prijzen moeten veel mensen bezuinigen op hun uitgaven voor eten en drinken buitenshuis. Dit leidt tot minder klanten en lagere bestedingen in cafés en restaurants.
Lees ook: Marokkaanse horecasector zinkt
De horecasector roept de overheid op om in te grijpen en maatregelen te nemen om de inflatie te beteugelen. Zonder steun vrezen veel ondernemers voor hun voortbestaan.
Belgische toerist vermist in Marokko
Gestolen auto’s uit Europa in Marokko teruggevonden
Lichaam vermiste zwemmer gevonden in Nador
Zoon Marokkaanse premier Ahmed Spins gaat dj-en op Coachella
Moulay Hassan ontvangt Chinese president (video)
Supercars trekken door Marokko (video)
Belgische toerist vermist in Marokko
Gestolen auto’s uit Europa in Marokko teruggevonden
Lichaam vermiste zwemmer gevonden in Nador
Moulay Hassan ontvangt Chinese president (video)
Supercars trekken door Marokko (video)
Zeldzaam weerfenomeen treft Tanger
Britse groep vindt goud, zilver en koper in Marokko
Emirati bedrijf neemt luxeresort in Nador over