Zoeken

Horeca in Marokko op rand van afgrond

11 augustus 2024 - 06:00 - Marokko

©

De Marokkaanse horeca wordt hard geraakt door de aanhoudende prijsstijgingen in het koninkrijk. Cafés en restaurants zien hun inkomsten fors dalen, terwijl de kosten voor ingrediënten en producten de pan uit rijzen. In een noodkreet aan de mededingingsautoriteit uiten horecaondernemers hun zorgen over de onhoudbare situatie.

De prijzen van basisproducten zijn in twee jaar tijd explosief gestegen. Een kilo rundvlees kost nu maar liefst 140 dirham, waar dat voorheen 60 dirham was. Ook kip, boter, olijven, olijfolie, fruit en koffie zijn fors duurder geworden. Voor veel horecazaken betekent dit een omzetdaling van 40% of zelfs het volledig verdwijnen van de winstmarge.

Lees ook: Cafés en restaurants in Marokko in opstand

De stijgende kosten voor ingrediënten zijn niet het enige probleem. Ook de gemeentelijke belasting op terrassen is verhoogd, wat de financiële druk op horecaondernemers verder vergroot. De situatie heeft ook gevolgen voor de Marokkaanse consument. Door de hoge prijzen moeten veel mensen bezuinigen op hun uitgaven voor eten en drinken buitenshuis. Dit leidt tot minder klanten en lagere bestedingen in cafés en restaurants.

Lees ook: Marokkaanse horecasector zinkt

De horecasector roept de overheid op om in te grijpen en maatregelen te nemen om de inflatie te beteugelen. Zonder steun vrezen veel ondernemers voor hun voortbestaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team