Zoeken

Cafés en restaurants in Marokko in opstand

1 augustus 2024 - 06:00 - Marokko

©

De Marokkaanse federatie van cafés, restaurants en toeristische bedrijven verzet zich fel tegen de inbeslagname van bankrekeningen en bedrijfsmiddelen van horecaondernemers.

In een brief aan minister van Economie en Financiën Nadia Fettah Alaoui wijst de federatie op de moeilijke economische situatie waarin veel bedrijven verkeren. Ze pleit voor een soepelere aanpak van belastingschulden.

Lees ook: Cafés en restaurants Al Hoceima sluiten deuren in protest tegen boetes

De federatie baseert zich op klachten van horecaondernemers en beroepsverenigingen, en op een ministerieel besluit dat medio januari 2025 afloopt. "De huidige recessie en crisis maken onze eisen tot een kwestie van overleven voor deze zieltogende bedrijven," schrijft de federatie in de brief, die is ingezien door Hespress. Ze stelt dat eerdere maatregelen niet hebben gewerkt en dat de horeca ze daarom heeft afgewezen.

De federatie noemt verschillende redenen voor haar verzet. Zo is het volgens haar onmogelijk om belastingschulden af te lossen zonder kwijtschelding van boetes en rente. Deze vormen een zware last voor de ondernemers. Ook is er kritiek op de manier waarop de sociale zekerheidsdienst de schulden berekent. Daarnaast zijn de afbetalingsregelingen niet afgestemd op de inkomsten van de bedrijven en wordt er te snel overgegaan op beslaglegging.

Lees ook: Vakantiegangers afgeperst in cafés Noord-Marokko

De federatie doet een dringende oproep om de beslagleggingen te stoppen en boetes en rente kwijt te schelden. Ze pleit voor haalbare afbetalingsregelingen, zonder dat bedrijven gedwongen worden om een vast bedrag te betalen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team