Zoeken

HSL in Marrakech vóór 2029

5 juli 2024 - 07:00 - Marokko

©

Marokko maakt zich in hoog tempo klaar voor het WK voetbal in 2030. Tijdens een belangrijke vergadering onder leiding van minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit, werd bekendgemaakt wanneer grote infrastructuurprojecten, waaronder de hogesnelheidslijn tussen Kenitra en Marrakech, klaar moeten zijn.

De hogesnelheidslijn, die al in 2029 operationeel moet zijn, maakt deel uit van een bredere strategie om het Marokkaanse transportnetwerk te moderniseren. Ook de ontwikkeling van een regionaal expresnetwerk rond Casablanca staat op de planning en moet vóór 2029 zijn afgerond, een jaar voor het WK dat Marokko samen met Spanje en Portugal organiseert.

Lees ook: Indiase groep voor Marokkaanse HSL

Fouzi Lekjaa, voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF), was bij de vergadering aanwezig en benadrukte het belang van deze projecten voor het succes van het sportevenement.

Het nationale spoorwegbedrijf ONCF heeft onlangs een aanbesteding uitgeschreven voor de aanleg van de 375 kilometer lange hogesnelheidslijn, die in zeven delen zal worden gebouwd. Dit project is een van de vele waarvoor Marokko 37 miljard dirham heeft uitgetrokken.

De aanbesteding omvat ook het ontwerp en de bouw van het spoor voor treinen die tot 350 kilometer per uur kunnen rijden, evenals stations, seinen, communicatiesystemen en een onderhoudscentrum in Marrakech. De strategie van ONCF, die loopt tot 2040, is om 43 steden met elkaar te verbinden via een treinnetwerk en het percentage treinreizigers te verhogen van 50% naar 87%.

Lees ook: Marokko investeert 400 miljard dirham in treinen: 43 steden verbonden

Voor het regionale expresnetwerk zijn nieuwe stations gepland in Sidi Bernoussi, Ain Sebaa, Mers Sultan en Hay Hassani, zo maakte Nabila Rmili, burgemeester van Casablanca, bekend tijdens een gemeenteraadsvergadering. Alle routes voor dit netwerk zijn al vastgesteld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team