Zoeken

Iliass Ojja (Taxi) wilde stoppen met Mocro Maffia

24 augustus 2024 - 22:30 - Sport

©

De nieuwe film Mocro Maffia: Taxi volgt Younes ’Taxi’ Al Saddiqi direct na het einde van seizoen vijf, op zijn reis naar Marokko en daarna naar het bittere einde. Maar acteur Iliass Ojja (36) wilde oorspronkelijk stoppen met de serie.

Na seizoen vier wist ik niet of ik nog door wilde. Dat ik alle seizoenen heb overleefd is een unicum en ik vond het eerlijk gezegd wel een mooi einde van zijn verhaal, in seizoen vijf. Maar toen bleek er juist een plan voor een film over Taxi en werd ook bekend dat seizoen zes het laatste seizoen zou zijn. Nu ben ik blij dat ik ben gebleven om zijn verhaal helemaal af te maken," vertelt de Marokkaans Nederlandse acteur aan het AD.

Lees ook: Nasrdin Dchar blikt terug op "waanzinnige" opnames in Marokko

Het verhaal: Taxi is getrouwd met Samira, de zus van Paus. Aanvankelijk heeft hij niets te maken met de criminele wereld van zijn zwager, maar zoals dat gaat in Mocro Maffia wordt hij er toch in meegesleurd. Met alle gevolgen van dien voor Taxi, zijn vrouw en hun kinderen. Dit gegeven vormde een rijke voedingsbodem voor de serie, waardoor zijn personage steeds in leven bleef. En nu zelfs een film kreeg. "Taxi is toch de meest menselijke van de serie. De rest zit in een soort rollercoaster van geweld en drugs. Taxi probeert zich daaraan te onttrekken. Maar dat wereldje is een magneet. Kom je daar ooit echt uit? Ik wilde dat weten voor Taxi. Kijken of het hem uiteindelijk gegund is om met zijn kinderen zijn vrijheid te krijgen. En hoe tof is het om nog even naar Marokko te gaan?"

In Marokko nam Ojja ’zijn’ film op, onder leiding van niemand minder dan Nasrdin Dchar (Potlood), die met Taxi zijn regiedebuut maakt. Ojja deelde zijn eigen ervaringen met de schrijvers. Hij groeide op in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, de plek waar het oorspronkelijke bronmateriaal van de serie, het boek Mocro Maffia, zich afspeelde. Daar werd hij precies twintig jaar geleden ontdekt voor de film Shouf shouf habibi. "Het was nooit mijn ambitie om acteur te worden. Ik ben toevallig een keer uit een buurthuis geplukt. Mijn motivatie was toen vooral dat we twee weken naar Marokko zouden gaan. Ik wist toen nog helemaal niet dat het voor een grote release was, dacht dat we in één bioscoopje uit zouden komen."

Lees ook: Eerste beelden "Mocro Maffia: Taxi" (video)

Voor Mocro Maffia deed Iliass Ojja net als iedereen auditie voor de rol van Adil, waarna Achmed Akkabi pas de echte rollen onthulde. "Ik wist nog niet wie Taxi was toen ik werd gecast. En maakte me toch wel een beetje zorgen over hoe de serie zou inspelen op de actualiteit. Ik kom dus zelf uit die buurt, het boek verfilmen leek me toch wel iets te spannend. Toen de serie fictie bleek, durfde ik het wel aan." Dat hij er zes seizoenen en een film van zou maken, had hij nooit voorzien, "want in Mocro Maffia hoef je niet veel te doen om het loodje te leggen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team