Zoeken

Juridische overwinning voor Marokkaanse koninklijke familie in Spanje

10 oktober 2024 - 12:10 - Wereld

©

Eurosemillas, een Spaans agro-industrieel bedrijf uit Cordoba en producent van de beschermde mandarijnensoort Tang Gold, heeft in september een rechtszaak verloren van Nadorcott Protection, een bedrijf van de Marokkaanse koninklijke familie dat de beschermde mandarijnensoort Nadorcott produceert.

Het Europese Hof bevestigde in september de bescherming van de Nadorcott-mandarijn, die door Eurosemillas werd aangevochten. Beide soorten zijn beschermd door het Gemeenschappelijk Bureau voor Plantenrassen (OCVV), dat in 2020 een bezwaar van het bedrijf uit Cordoba afwees. Het bezwaar was bedoeld om te controleren "of de bescherming van Nadorcott al dan niet rechtmatig was", verklaarde Ana Cano, CEO van Eurosemillas, aan de krant El Diario.

Lees ook: Spaanse boer valt Marokkaanse koninklijke familie aan

Amerikaanse en Marokkaanse onderzoekers raakten in de jaren tachtig geïnteresseerd in de ontdekking van een Marokkaanse boer, El Bachir Nadori, wiens mandarijnen zonder zaden konden rijpen dankzij willekeurige kruisbestuiving. Deze variëteit werd vervolgens in 2006 geregistreerd door het bedrijf Nadorcott Protection, waarvan de waarde in 2015 werd geschat op 5,7 miljard dollar, volgens Forbes.

In 2013 slaagde Eurosemillas erin om van de Spaanse autoriteiten de erkenning te krijgen van zijn Tango Gold-mandarijnen als een nieuwe variëteit die het in de Europese Unie registreerde. Vandaar het conflict. Nadat het in september door het Europese Hof in het ongelijk was gesteld, heeft het bedrijf uit Cordoba niet aangegeven of het in beroep zal gaan tegen de beslissing. "We denken na over die optie", zei de CEO van Eurosemillas.

Lees ook: Marokkaanse koninklijke familie wint rechtszaak in Spanje

In juli 2013 legde de Spaanse mededingingsautoriteit (CNMC) de Club van beschermde plantenrassen een boete op van 5 miljoen dollar wegens "concurrentieverstorend gedrag" bij het beheer van Nadorcott-mandarijnen, naar aanleiding van een klacht van de landbouworganisatie ASAJA. De Nationale Rechtbank heeft deze boete onlangs vernietigd en de CNMC gelast het geïnde geld terug te betalen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team