– 1kg lamsschouder in stukken gesneden
– 2 zeer fijn gehakte uien
– een paar draadjes saffraan
– peper, zout en gemberpoeder
– 50g roomboter
– 1 theelepel smen (ranzig boter)
– 1 klein bosje koriander
– 1,5l kokend water
– 1kg kleine vastkokende aardappelen
– 1/2 liter water
– 30g roomboter
– 1 kaneelstokje
– zout
– 3 eetlepels honing
– pistachenootjes, licht geroosterd in een anti-aanbakpan zonder vet
Smelt de roomboter en de smen in een kookpan en fruit daarin de fijngehakte uien, voeg er het vlees en de specerijen aan toe. Schep alles goed om en laat het geheel enkele minuten al omscheppend meebakken.
Giet het hete water er bij en het met een draadje tot een builtje samengebonden bosjekoriander, dek af en laat het ±1 uur zachtjes koken.
Als het vlees bijna gaar is, doe de geschilde en versneden aardappelen in een pan met het water, voeg de honing en de specerijen toe en kook ze gaar (niet te gaar, de stukjes moeten geheel blijven).
Wanneer het vlees gaar is, haal het builtje koriander eruit en laat de saus nog wat doorsudderen tot ze dik is.
Schep het lamsvlees met de saus in een tajine, schep er de aardappelpartjes overheen en versier met de geroosterde pistachenootjes. Warm opdienen, vergezeld van brood.
Tajine met witte bonen
Tajine met kefta en rozijnen
Tajine met kikkererwten en rapen
Tajine met lam en olijven
Tajine met zeeduivel
Vegetarische tajine