27 juli 2024 - 08:00 - Economie
De Zuid-Koreaanse batterijgigant LG Energy Solution (LGES), de op één na grootste producent van elektrische autobatterijen ter wereld, gaat een fabriek openen in Marokko. Het bedrijf wil daarmee inspelen op de groeiende vraag naar betaalbare elektrische auto’s in Europa.
De nieuwe fabriek zal zich richten op de productie van lithium-ijzer-fosfaatbatterijen (LFP). Dit type batterij is goedkoper dan andere varianten en daardoor aantrekkelijk voor elektrische auto’s in het instapsegment. LGES werkt hiervoor samen met drie Chinese leveranciers.
Lees ook: Marokko omzeilt Europese CO2-belasting met slimme zet
"We zijn in gesprek met Chinese bedrijven om samen LFP-kathodes te ontwikkelen en te produceren voor de Europese markt", aldus Wonjoon Suh, directeur van de divisie geavanceerde autobatterijen bij LGES. "We overwegen joint ventures en langetermijncontracten." LGES hoopt hiermee de productiekosten binnen drie jaar te verlagen naar het niveau van de Chinese concurrentie.
Met deze stap wil LGES zijn marktaandeel in Europa vergroten. Momenteel heeft het bedrijf 31,2% van de Europese markt in handen, net achter het Chinese CATL. De focus op betaalbare batterijen is strategisch, aangezien dit segment bijna de helft van de Europese verkoop van elektrische auto’s vertegenwoordigt.
Lees ook: Auto-industrie: Marokko stoot Zuid-Afrika van troon
De aankondiging komt drie weken nadat de Europese Unie extra importheffingen heeft ingevoerd op Chinese elektrische auto’s. LGES had eerder al een joint venture met het Chinese Yahua Industrial Group aangekondigd voor een fabriek in Marokko voor de productie van lithiumhydroxide, een belangrijk onderdeel van elektrische autobatterijen. Deze fabriek is gericht op de Amerikaanse markt.
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden