Zoeken

Luchtvaart: Marokko, "visionair land"

21 juli 2024 - 08:50 - Marokko

©

Terwijl veel Afrikaanse landen, zoals Tunesië, de concurrentie voor hun eigen luchtvaartmaatschappijen beperken, kiest Marokko voor een andere aanpak. Het koninkrijk heeft de Ierse prijsvechter Ryanair toestemming gegeven om binnenlandse vluchten uit te voeren, met de ambitie om de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc te overtreffen.

Volgens Simon Calder, correspondent van de Independent, is Marokko een "visionair" land. Hij wijst op de promotie van goedkope binnenlandse vluchten en vooral de openstelling van het Marokkaanse luchtruim voor concurrentie. "Ik zoek nu online naar een vlucht voor morgen. Ik kan een snelle vlucht van 80 minuten nemen van Tanger naar Marrakech voor omgerekend 36 pond. Dat is niet slecht voor een lastminute vlucht van bijna 483 km."

Lees ook: Binnenlandse vluchten Marokko: Ryanair daagt Air Arabia uit

In tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen heeft Marokko zijn luchtruim opengesteld voor concurrentie. Ryanair bedient nu 12 Marokkaanse steden met 175 verschillende routes en 1100 vluchten per week in het hoogseizoen. De Ierse prijsvechter maakt er geen geheim van dat ze de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc wil uitdagen. "We hebben een lange geschiedenis in Marokko," zegt Eddie Wilson, de baas van Ryanair DAC, het belangrijkste bedrijf van de Ierse groep. Ryanair kwam in 2006 op de markt met alleen vluchten vanuit Europa en heeft nu zijn vierde basis in Tanger, in het uiterste noorden van het land.

Lees ook: Ryanair opent nieuwe basis in Tanger

De ontwikkeling van Afrika zal ook afhangen van de openstelling van het luchtruim voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die goedkope vliegtickets aanbieden. "Goedkope en veilige vluchten kunnen helpen het potentieel van een continent te realiseren dat is verwoest door kolonialisme en corruptie", zegt de auteur van het artikel. "Het komt allemaal neer op een open luchtruim," legt Eddie Wilson uit. "De vrijheid om zonder beperkingen te vliegen is zeldzaam in Afrika." Hij benadrukt: "Als we ons elders in Afrika willen ontwikkelen, moet er een open luchtruim zijn."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team