Zoeken

Marokkaan dient klacht in na inbeslagname olijfolie door Spaanse politie

28 september 2024 - 20:30 - Wereld

©

Een Marokkaanse inwoner van Melilla is in conflict geraakt met de Spaanse autoriteiten nadat 11,2 liter olijfolie in beslag werd genomen bij de grensovergang Beni Nssar. De man is van mening dat hij het slachtoffer is geworden van machtsmisbruik en dat de hoeveelheid olijfolie die hij bij zich had, toegestaan is volgens de huidige regelgeving, zolang deze niet voor commerciële doeleinden bestemd is.

Hij baseert zijn argumentatie op de circulaire IM/1/2022, die een limiet van 10 kilo per voertuig stelt, en op de Order PJC/756/2024, die de bevoegdheden van de ministeries van Landbouw en Gezondheid definieert met betrekking tot de controle van voedselproducten aan de grenzen.

Lees ook: Spaanse politie neemt olijfolie in beslag bij grens Marokko, reiziger doet aangifte

Het incident vond plaats op 7 juli toen de man met zijn familie terugkeerde van een bezoek aan Marokko. Bij de grenscontrole werd hem verteld dat de hoeveelheid olijfolie de toegestane limiet van 5 liter overschreed. Hij moest kiezen tussen terugkeren of een deel van de olie achterlaten.

Overtuigd van zijn gelijk diende hij een klacht in, waarin hij benadrukte dat de olie niet bedoeld was voor de verkoop. De autoriteiten antwoordden dat de olie niet voldeed aan de sanitaire normen. Ontevreden met dit antwoord, wendde hij zich tot de lokale regering, maar kreeg geen reactie.

De man besloot zijn verhaal te delen op sociale media, waar het veel aandacht kreeg. Verschillende inwoners van Melilla namen contact met hem op om soortgelijke ervaringen te melden. Hij publiceerde zelfs een voorbeelddocument om anderen te helpen die met hetzelfde probleem te maken krijgen.

Lees ook: Aanval op Marokkaanse olijfolie in Spanje

Vastbesloten om zijn recht te halen, overweegt de man nu een klacht in te dienen wegens machtsmisbruik. Hij onderzoekt momenteel of de circulaire IM/1/2022 nog steeds van kracht is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team