Zoeken

Marokkaans filmfestival vertoont omstreden film over homoseksualiteit

3 oktober 2024 - 16:20 - Cultuur

©

Het 17e Internationale Filmfestival voor Vrouwen in Salé is afgelopen. Het festival trok weinig bezoekers en werd gekenmerkt door lege stoelen in de zalen. Ondanks de geringe belangstelling ontstond er controverse rond de Franse film ’Langue étrangère’ van Claire Burger, die een speciale vermelding kreeg van de jury onder leiding van de Marokkaanse regisseur Meryem Touzani.

De film gaat over een lesbische relatie tussen twee tieners en toont intieme scènes die voor ophef zorgden. De organisatoren zagen zich genoodzaakt om deze scènes te verwijderen na kritiek op de vermeende promotie van homoseksualiteit. Eerder ontstond er al discussie over films met homoseksuele thema’s op festivals in Tanger en Marrakech.

Lees ook: PJD eist verbod op Marokkaanse film over homoseksualiteit

Filmcriticus Mustapha Taleb vertelde aan Al Oamk dat het festival in Salé, ondanks zijn goede reputatie, vaker onder vuur ligt vanwege de vertoning van films die ingaan tegen de Marokkaanse normen en waarden. Hij vraagt zich af of het verstandig was om ’Langue étrangère’ te vertonen, zelfs in gecensureerde vorm, in een land waar homoseksualiteit strafbaar is. Taleb pleit voor een benadering van homoseksualiteit die aansluit bij de Marokkaanse waarden en wijst erop dat zelfs in het Westen veel organisaties tegen de promotie van homoseksualiteit onder jongeren zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team