Zoeken

Marokkaanse ambtenaar veroordeeld voor fraude bij bedevaart

24 oktober 2024 - 22:20 - Marokko

©

Een Marokkaanse ambtenaar van het ministerie van Habous en Islamitische Zaken is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor corruptie.

De man was verantwoordelijk voor de coördinatie tussen het ministerie en de Alawitische Organisatie voor de Bescherming van Blinden (OAPAM) en zou de lijst met pelgrims die door het ministerie werden begeleid, hebben gemanipuleerd, meldt Assabah.

Lees ook: Zoon hoge ambtenaar krijgt 30 jaar cel in Marokko

De ambtenaar, werkzaam bij het secretariaat-generaal van de regering en gedetacheerd bij het ministerie, zou leden van de OAPAM die recht hadden op de bedevaart, van de lijst hebben geschrapt en vervangen door anderen in ruil voor geld. De officier van justitie vervolgde hem voor corruptie, oplichting en valsheid in geschrifte.

De zaak kwam aan het licht toen tientallen blinden en slechtzienden op de luchthaven aankwamen om naar Saoedi-Arabië te vliegen voor de hadj in Mekka. Ze ontdekten dat ze niet op de passagierslijst stonden. Dit terwijl ze alle administratieve en juridische procedures met de coördinator van het ministerie en de OAPAM hadden doorlopen. De volgende dag keerden ze terug naar de luchthaven, nadat de coördinator hen had laten weten dat er sprake was van een protocollaire fout. Maar opnieuw werden ze geweigerd door de luchthavendiensten. Uiteindelijk gingen ze protesteren bij het ministerie.

Na onderzoek ontdekten de verantwoordelijken van het ministerie de fraude en deden ze aangifte tegen de coördinator. Uit het onderzoek van de gerechtelijke politie bleek dat de verdachte al zeker vier jaar lang fraudeerde met de lijsten met blinden en slechtzienden.

Lees ook: Sociaal complex wordt privéhotel: topambtenaar verdacht in Marokko

Naast de gevangenisstraf moet de man ook een schadevergoeding van 2 miljoen dirham betalen aan het ministerie van Habous, 350.000 dirham aan de OAPAM en een boete aan de schatkist.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team