Zoeken

Marokkaanse dirham in topvorm dankzij flexibele wisselkoers

5 augustus 2024 - 13:50 - Economie

©

In haar jaarverslag over 2023 toont Bank Al-Maghrib, de centrale bank van Marokko, zich tevreden over de "goede omstandigheden" waarin de flexibilisering van het wisselkoersregime van de dirham zich ontwikkelt.

"Dankzij gunstige marktomstandigheden sloot de dirham het jaar af met een waardestijging van 5,6% ten opzichte van de Amerikaanse dollar en 2% ten opzichte van de euro", aldus Bank Al-Maghrib in haar rapport. De waarde van de Marokkaanse munt bleef gedurende de periode relatief stabiel.

Lees ook: Marokkaanse dirham in de lift

Bank Al-Maghrib constateert ook een toename van 74,7% in het handelsvolume op de interbancaire markt, tot 754 miljard dirham. Het gebruik van afdekkingsinstrumenten daalde met 10% tot 258 miljard dirham, als gevolg van een daling van de internationale energieprijzen.

Sinds januari 2018 is Marokko bezig met een geleidelijke flexibilisering van het wisselkoersregime. In een eerste stap werd de fluctuatiemarge van de dirham verruimd van ±0,3% tot ±2,5% ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar, met een weging van respectievelijk 60% en 40%.

Lees ook: Dirham alleen in Marokko verkrijgbaar: tips voor toeristen

Na deze succesvolle eerste stap, die gepaard ging met een toename van de liquiditeit in vreemde valuta op de valutamarkt, werd in maart 2020 de fluctuatiemarge van de dirham verder verruimd van ±2,5% tot ±5%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team