Zoeken

Marokkaanse dirham verliest waarde, euro en dollar sterker

10 september 2024 - 13:50 - Economie

©

De Marokkaanse dirham is in waarde gedaald ten opzichte van zowel de euro als de Amerikaanse dollar. Volgens de Marokkaanse centrale bank, Bank Al-Maghrib, verloor de dirham in de week van 29 augustus tot 4 september 0,4% tegenover de euro en zelfs 1,1% tegenover de dollar.

In deze periode zijn er geen interventies geweest op de valutamarkt, zo meldt de centrale bank in haar wekelijkse bulletin. De officiële reserves van Marokko bedroegen op 30 augustus 363,2 miljard dirham, een lichte stijging van 0,4% ten opzichte van de week ervoor en 1,3% in vergelijking met een jaar eerder.

Lees ook: Marokkaanse dirham in topvorm dankzij flexibele wisselkoers

De Marokkaanse centrale bank heeft wel ingegrepen op de geldmarkt, met een gemiddelde van 148,7 miljard dirham per dag. Dit bestond uit 7-daagse voorschotten, langlopende repo’s en gedekte leningen.

Op de interbancaire markt bedroeg het gemiddelde dagelijkse handelsvolume 2 miljard dirham en de interbancaire rente stond gemiddeld op 2,75%.

Lees ook: Marokkaanse dirham in de lift

De belangrijkste beursindex van Marokko, de MASI, daalde in dezelfde week met 0,4%. Daarmee komt het totale verlies sinds begin dit jaar op 14,5% te staan. Het handelsvolume op de beurs steeg juist flink, van 721,4 miljoen dirham de week ervoor naar 2 miljard dirham, voornamelijk op de centrale aandelenmarkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team