8 november 2024 - 19:40 - Cultuur
Een cabaretgroep uit Casablanca doorbreekt gendernormen in Marokko met een gedurfde act geïnspireerd op de chikhates, populaire vrouwelijke zangeressen uit de 19e en 20e eeuw. De artiesten, verkleed en opgemaakt als vrouwen, traden op tijdens een festival in Tanger en brachten een kleurrijke show die zowel enthousiasme als onbegrip opriep.
Terwijl het merendeel van het publiek de voorstelling met gejuich en applaus ontving, uitten sommige conservatieve toeschouwers hun afkeuring. "Het is een moeilijk onderwerp in Marokko", legt toeschouwer Ayoub uit. "Velen associëren dit soort shows met homoseksualiteit, wat nog steeds een taboe is in onze samenleving." Noura ervoer een verandering in haar perspectief: "In het begin was ik geschokt, maar uiteindelijk vind ik het leuk, anders."
Lees ook: Jaouad Alloul, Belgische Marokkaan, gay, danser, acteur en dragqueen, brengt album uit
De groep, die al acht jaar een theaterschool runt en optreedt in een bar in Casablanca, groeit in populariteit en trekt ook internationaal de aandacht. Ze hebben zich gevestigd in een appartement in Mers Sultan, een wijk bekend om zijn alternatieve cultuur. "We transformeren deze kleine woonkamer in een intiem theater", vertelt een lid van de groep. "We zijn acteurs, muzikanten, dansers, zangers. We werken een beetje volgens de methode van Théâtre du Soleil."
Regisseur Ghassan El Hakim blikt terug op de ervaring in Tanger: "Het was een van de beste concerten uit mijn carrière als chikhat! Er was een risico, maar we kozen ervoor om de beveiliging niet te versterken. We waren er, als chikhates, en dat was genoeg." Op de aanvallen in de media en online reageert hij door te verwijzen naar de Marokkaanse geschiedenis en tradities: "De grootouders van de aanwezigen hebben allemaal de Khomsi als vrouw zien dansen. Het is een oude traditie die nog steeds bestaat in sommige afgelegen dorpen in de bergen."
Lees ook: Politicus Barcelona wil Casablanca weren van festival vanwege anti-homowet
De groep, gepassioneerd door geschiedenis, zoekt naar oude liedteksten in het Marokkaanse dialect. Ze eren ook Bouchaib El Bidaoui, een transgenderartiest uit de jaren 50 die net als zij de normen uitdaagde.
Laila, de virtuele Puma-influencer van de Atlas Leeuwen
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador
Marokkaanse actrice Souad Saber stopt met acteren
Turkse filmsterren "sterk verbonden" met Marokkaanse kijkers
Marokkaanse zangeres bij "Mooiste gezichten ter wereld"
Acteur Abdel Kader Motaa mag huis niet meer uit van zijn kinderen
Saad Lamjarred en Manal Benchlikha strijden voor award
Tonnano uit Mocro Maffia krijgt eigen serie
Marokko, een grandioze setting voor "Gladiator II" met Denzel Washington
Marokkaanse actrice Sahar Seddiki haalt hard uit naar Royal Air Maroc