Zoeken

Marokkaanse huizenmarkt in zwaar weer

22 oktober 2024 - 23:00 - Economie

©

De Marokkaanse vastgoedsector verkeert in een diepe crisis. De verkoop stagneert, er worden minder nieuwe woningen gebouwd en de vraag is sterk gedaald.

Deze problemen worden versterkt door inflatie, stijgende prijzen voor bouwmaterialen, schaarste aan bouwgrond en een gebrek aan samenwerking tussen overheid en projectontwikkelaars. Bovendien sluit het aanbod van woningen niet aan bij de vraag. Volgens experts moet de markt zich richten op de behoeften van potentiële kopers en huishoudens, in plaats van lukraak grote aantallen woningen te bouwen en te proberen die te verkopen.

Lees ook: Marokkanen kiezen voor zelfbouw tegen stijgende prijzen

De urbanisatiegraad in Marokko bedraagt momenteel 65% en zal naar verwachting stijgen tot 70% of zelfs 75% in de komende jaren. "We moeten woningen bouwen die inspelen op deze nieuwe vraag, en vooral betaalbare woningen aanbieden", zegt Anice Benjelloun, vicevoorzitter van de Federatie van Marokkaanse Projectontwikkelaars (FNPI). Om dit te bereiken, moeten er wel een aantal obstakels worden overwonnen. De schaarste aan bouwgrond is daar een van. Grondprijzen in grote steden, vooral aan de kust zoals Casablanca, Rabat, Tanger en Agadir, rijzen de pan uit.

Lees ook: Marokko overweegt belasting op dure eigendommen

In Marokko bedragen de kosten voor bouwgrond bijna 50% van de totale kostprijs van een woning, terwijl dit in de OESO-landen slechts 20% tot 25% is. De inflatie en de duurdere bouwmaterialen vormen een extra probleem. Sinds 2021-2022 zijn de prijzen van bouwmaterialen explosief gestegen. Sommige producten zijn 40% tot 50% duurder geworden, andere zelfs 100% tot 200%. Glas, hout, marmer en aluminium laten de grootste prijsstijgingen zien. Deze "onvermijdelijke kosten" worden uiteindelijk doorberekend in de verkoopprijs van de woning.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team