Zoeken

Marokko overweegt belasting op dure eigendommen

21 oktober 2024 - 10:30 - Economie

©

Marokko overweegt een belasting op vastgoedbezit in te voeren, naar Frans voorbeeld. Dit om de universele sociale zekerheid te financieren, blijkt uit een rapport van het Arabisch Hervormingsinitiatief. Het rapport, geschreven door Abdelhak Kamal, analyseert de begrotingsuitdagingen en mogelijke oplossingen voor de financiering van de sociale zekerheid in Marokko.

De universele zorgverzekering in Marokko moet 22 miljoen nieuwe mensen opnemen, kinderbijslag uitbreiden naar 7 miljoen kinderen en 5 miljoen extra mensen een pensioen geven. Volgens de Wereldbank gebeurt dit terwijl ongelijkheid en armoede toenemen. In 2020 waren bijna 20% van de Marokkanen kwetsbaar voor of in armoede, tegenover 17,1% in 2019.

Lees ook: Vastgoed Marokko: overheid verplicht betaling belastingen

De jaarlijkse kosten van deze sociale zekerheid bedragen 5 miljard dollar. Hoewel de belastinginkomsten in Marokko stegen van 19,4% van het bbp in 2015 naar 21,1% in 2022, komt de financiering vooral van de overheidsbegroting (54%) en bestemmingsbelastingen (24%). Het rapport stelt dat dit vragen oproept over de duurzaamheid en eerlijkheid op lange termijn.

Een belasting op vastgoedbezit, gericht op de 5% duurste woningen met tarieven van 0,5% tot 1,5%, zou jaarlijks 8,37 miljard dirham kunnen opleveren. Dit is 26% van het solidariteitsbudget van 2021 en 14 tot 17% van de totale jaarlijkse financieringsbehoefte. De belasting zou van toepassing zijn op onroerend goed met een waarde van meer dan 10 miljoen dirham, wat neerkomt op ongeveer 36.000 van de 8 miljoen woningen in Marokko.

Lees ook: Marokko: nieuwe regels voor vastgoedtransacties

"Een belasting op vastgoedbezit in Marokko, vergelijkbaar met die in Frankrijk, is een betere oplossing dan andere voorstellen", aldus Kamal. "Het kan de belastinginkomsten diversifiëren en de fiscale rechtvaardigheid verbeteren." Verder onderzoek is nodig om de inkomsten nauwkeuriger te schatten en een solide juridisch en administratief kader te ontwikkelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team