Zoeken

Marokkanen kiezen voor zelfbouw tegen stijgende prijzen

10 oktober 2024 - 08:50 - Marokko

©

Door de sterk gestegen huizenprijzen in Marokko kiezen steeds meer Marokkanen ervoor om zelf hun huis te bouwen. Volgens het tijdschrift Finances News Hebdo doet bijna 48% van de Marokkanen dit. Op het platteland loopt dit zelfs op tot meer dan 90%.

"De populariteit van zelfbouw heeft verschillende oorzaken. Ten eerste zijn veel Marokkanen om culturele redenen gehecht aan betaalbare woningen met één tot drie verdiepingen, gebouwd op percelen van 60 tot 120 vierkante meter. Deze huizen zijn ideaal voor grote en/of samengestelde gezinnen", aldus het tijdschrift.

Lees ook: Chaos in Marokkaanse bouwsector

Een ander voordeel is dat mensen in fases kunnen bouwen, afhankelijk van hun budget en voorkeuren. Zelfbouw kent echter ook nadelen, zoals lange wachttijden voor vergunningen, de naleving van Marokkaanse veiligheids- en kwaliteitsnormen en de keuze van bouwmaterialen.

Lees ook: OESO kritisch over sociale woningbouw in Marokko

"Het was cruciaal om de procedures te vereenvoudigen en technische ondersteuning te bieden aan geïnteresseerden", erkent de Marokkaanse regering. Een hervorming van de stedenbouwkundige wet 90/12 moet de invoering van deze maatregelen mogelijk maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team