Zoeken

Marokkaanse luchtmacht aast op Franse Caracal-helikopters

11 september 2024 - 18:50 - Marokko

©

De Marokkaanse luchtmacht is bezig met een moderniseringsslag en heeft zijn oog laten vallen op de Franse Caracal H225M-helikopter. De onderhandelingen tussen de Koninklijke Marokkaanse Strijdkrachten (FAR) en de Franse fabrikant Airbus Helicopters over de aankoop van twaalf van deze helikopters werden in 2021 opgeschort vanwege diplomatieke spanningen tussen Marokko en Frankrijk, maar zijn nu hervat.

Volgens BFMTV ligt er momenteel een aanbod van Airbus op tafel voor de aanschaf van 12 H225 Caracal-helikopters. Het Arabische defensieforum, gespecialiseerd in nieuws over Arabische legers, bevestigt dit bericht en meldt dat Airbus onlangs een nieuw voorstel aan Marokko heeft gedaan. Als beide partijen tot overeenstemming komen, zou het contract mogelijk kunnen worden ondertekend tijdens het geplande bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Marokko later dit jaar.

Lees ook: VS keurt wapendeal met Marokko goed

In 2021 onthulde de Franse krant La Tribune al dat Marokko acht Caracal H225M-helikopters wilde kopen en onderhandelingen was begonnen met Airbus Helicopters. Deze onderhandelingen werden echter stopgezet vanwege de spanningen tussen beide landen. Nu de relatie tussen Marokko en Frankrijk is verbeterd na de Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, zijn de onderhandelingen hervat. Volgens het forum heeft deze toenadering ook geleid tot een overeenkomst over Scorpène-onderzeeërs.

De H225M Caracal is een zwaar en veelzijdig toestel, bewapend met 38 raketten van 68 mm kaliber, twee 20 mm machinegeweren met 180 patronen, twee 7,62 mm machinegeweren, evenals antischeepsraketten en anti-onderzeeboottorpedo’s. De helikopter kan opereren onder alle weersomstandigheden en in zeer vijandige gevechtsomgevingen. Het is het meest geavanceerde lid van de Super Puma/Cougar-familie van Airbus Helicopters, aldus de website van Airbus. De 11-tons H225M staat bekend om zijn betrouwbaarheid en duurzaamheid in gevechtssituaties en crisisgebieden zoals Libanon, Afghanistan, Tsjaad, Ivoorkust, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Somalië en Mali.

Lees ook: Marokko bewapent zich in hoog tempo

De helikopter kan tot 28 commando’s of 10 brancards vervoeren voor medische evacuaties en heeft een maximale snelheid van 325 km/u en een kruissnelheid van 285 km/u. Als eerste Franse helikopter uitgerust met een pantser- en zelfbeschermingssysteem, inclusief radardetectie van raketten, stelt de H225M militairen in staat om zich overal en altijd in te zetten. Dit geavanceerde toestel blinkt uit in een breed scala aan militaire missies, waaronder zoek- en reddingsoperaties in gevechtssituaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team