Zoeken

Marokko bewapent zich in hoog tempo

7 augustus 2024 - 13:50 - Marokko

©

Marokko breidt zijn militaire arsenaal in hoog tempo uit, met name door de aankoop van Amerikaans defensiematerieel. Deze wapenwedloop wordt gevoed door toenemende regionale spanningen, waaronder de situatie in Noord-Afrika en de Sahel, de instabiliteit in Libië, terroristische dreigingen, de rivaliteit met Algerije en het conflict over de Sahara. De snelle bewapening van Marokko baart zelfs Spanje zorgen.

In de afgelopen jaren heeft Marokko zijn militaire slagkracht aanzienlijk vergroot met de aankoop van onder meer Amerikaanse F-16 en F-5 gevechtsvliegtuigen, Abrams M1A1 tanks, Patriot PAC-3 luchtverdedigingssystemen en bewapende en onbewapende drones. Marokko beschikt ook over ouder Sovjet-materieel, zoals T-72 tanks, waarvoor de Verenigde Staten lucratieve deals hebben aangeboden in het kader van de wapenleveringen aan Oekraïne. Daarnaast heeft Marokko Harpoon Block II anti-scheepsraketten en middellange- en langeafstandsraketten aangeschaft bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.

Lees ook: Spanje: "Marokko geen bedreiging, maar berokkent wel economische schade"

De Marokkaanse regering is van plan nog meer wapens en defensiesystemen van de Verenigde Staten te kopen. In juni keurde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de verkoop aan Marokko goed van HIMARS-raketsystemen en bijbehorende uitrusting ter waarde van 524,2 miljoen dollar. Het gaat om een bestelling van 18 M142 HIMARS-lanceerinrichtingen, uitgerust met verschillende soorten raketten, waaronder de ATACMS-raketten met een bereik van 300 kilometer.

Eerder dit jaar gaf het Pentagon aan dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de verkoop van 612 Javelin FGM-148F antitankraketten en 200 Javelin Command Launch Units (LWCLU’s) aan Marokko had goedgekeurd, voor een bedrag van naar schatting 260 miljoen dollar. Deze bestelling omvat ook simulatietorens, ondersteunende apparatuur, publicaties, elektrische componenten, trainingen en andere logistieke en programmatische ondersteuning. De hoofdaannemers voor de antitankraketten zijn Lockheed Martin en RTX Corp.

Lees ook: Vragen in Spaans parlement over Marokkaanse droneproductie

"Deze verkoop is belangrijk voor Marokko, dat zijn antitankcapaciteiten versterkt met een product dat zijn effectiviteit heeft bewezen, met name in Oekraïne", aldus militair adviseur Abdelhamid Harifi aan Médias24. "Het toch al brede scala aan antitankraketten en -middelen van de Marokkaanse strijdkrachten wordt hierdoor verder uitgebreid. De Javelin versterkt ook de vuurkracht van de infanterie, zelfs zonder gemotoriseerde of gemechaniseerde ondersteuning."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team