Zoeken

Waarom krijgt Marokko zijn nieuwe tanks niet?

31 augustus 2024 - 08:00 - Marokko

©

De levering van gemoderniseerde Amerikaanse Abrams-tanks aan de Marokkaanse strijdkrachten loopt vertraging op. In 2018 sloot Marokko een contract voor de aankoop van 162 Abrams-tanks, die gemoderniseerd zouden worden, plus 10 extra tanks voor reserveonderdelen en training. Hoewel deze tanks gereserveerd zijn, is het moderniseringsproces nog niet gestart.

Volgens defensie-expert Abdelhamid Harifi zijn er verschillende redenen voor deze vertraging, waaronder financiële beperkingen en de gevolgen van de Covid-19-pandemie. Daarnaast zijn er ook geopolitieke complicaties die het voor Marokko moeilijk maken om alternatieven te zoeken, zoals de aankoop van T72-M tanks uit Tsjechië of Merkava Mk3 tanks uit Israël. De oorlog in Oekraïne en de spanningen rond Gaza hebben de beschikbare middelen beperkt.

Lees ook: Marokko: moderne F-16’s, maar niet voor 2027

Ook is er nog geen duidelijkheid over de exacte modernisering van de Marokkaanse tanks. Hoewel er verschillende opties zijn, zoals de M1A1 Situational Awareness of de M1A2, is de definitieve keuze nog niet gemaakt. De modernisering van de bestaande Marokkaanse tanks naar de M1A2 SepV3-standaard, die al in 2018 is gestart, vereist bovendien een nieuwe goedkeuring aan het Amerikaanse Congres vanwege extra kosten.

Hoewel Marokko de versterking van zijn tankvloot belangrijk vindt, zou het de aankoop kunnen uitstellen vanwege de hoge financiële verplichtingen, zoals die voor het organiseren van het WK voetbal. Ook de modernisering van de bestaande Abrams-tanks zou kunnen worden uitgesteld.

Lees ook: Marokko zoekt onderzeeër, en snel!

De nieuwe M1A2 SEPv3-tanks hebben innovaties zoals een nieuwe elektronische architectuur, vereenvoudigd onderhoud en een verbeterde hulpaggregaat. Met een versterkt frontaal pantser en een datalink voor het afvuren van slimme projectielen, is de M1A2 SEPv3 de toekomstige frontlinie-tank van het Amerikaanse leger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team