Zoeken

Marokkaanse Sahara: "Algerije leeft in het verleden"

3 oktober 2024 - 09:40 - Marokko

©

De Marokkaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Omar Hilale, heeft felle kritiek geuit op de Algerijnse opstelling in de Sahara-kwestie. Volgens de diplomaat negeert Algerije de realiteit van de situatie en blijft het vasthouden aan achterhaalde standpunten uit de Koude Oorlog. Hij benadrukt dat de Sahara-regio al meer dan vijftig jaar volledig geïntegreerd is in Marokko.

Omar Hilale weerlegt de Algerijnse beweringen over economische ontwikkeling in de Sahara. "Algerije negeert de realiteit van de Marokkaanse Sahara. Dit gebied herbergt grote infrastructuurprojecten, zoals de langste brug van Afrika (de Oued Sakia El Hamra-brug) en de grootste haven van het continent (Dakhla Atlantique). Dagelijks doorkruisen meer dan 4000 vrachtwagens de Marokkaanse Sahara. Daarnaast zijn er universiteiten en scholen geopend en wordt er door buitenlandse investeerders geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen. De waarheid is onmiskenbaar", aldus Hilale in een brief aan de voorzitter en de leden van de Veiligheidsraad.

Lees ook: Omar Hilale hekelt "Sahara-obsessie" Algerije

De Marokkaanse diplomaat wijst erop dat er inmiddels 29 buitenlandse consulaten in de Marokkaanse Sahara gevestigd zijn, met een dertigste in voorbereiding. Dit bewijst volgens hem de groeiende internationale steun voor de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. In een reactie op de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken noemt Hilale diens uitspraken over de Sahara provocerend, misleidend en onjuist. Hij herinnert Algerije aan de VN-resolutie die decennia geleden een einde maakte aan de Spaanse kolonisatie en de terugkeer van de Sahara naar Marokko mogelijk maakte.

Lees ook: Marokko reageert krachtig op Algerijnse provocaties bij de VN

Hilale verwijst ook naar de Akkoorden van Madrid, die volgden op de VN-resolutie. Deze akkoorden waren volgens hem volledig in lijn met de uitspraken van de toenmalige Algerijnse president Houari Boumediene tijdens een Arabische top in Rabat. "Boumediene verklaarde destijds dat hij elke oplossing zou steunen die een einde zou maken aan de kolonisatie van de Marokkaanse Sahara. Een jaar later werd dit gebied inderdaad bevrijd van de Spaanse bezetting", aldus Hilale.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team