Zoeken

Marokko reageert krachtig op Algerijnse provocaties bij de VN

15 augustus 2024 - 11:20 - Marokko

©

Marokko heeft fel gereageerd op provocerende uitspraken van Algerije over de Sahara tijdens een recente vergadering van de VN-Veiligheidsraad.

In een brief aan de Veiligheidsraad veroordeelde de Marokkaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Omar Hilale, de uitlatingen van de Algerijnse vertegenwoordiger Lounes Magramane. Hilale beschuldigde Magramane ervan de president van Sierra Leone te hebben beledigd, die de vergadering voorzat.

Lees ook: Frankrijk-Algerije: diplomatieke rel na erkenning Marokkaanse Sahara

Hilale benadrukte dat de Sahara geen "gekoloniseerd gebied" is, zoals Algerije beweert. Hij wees erop dat de dekolonisatie van de Sahara al lang is afgerond met de Groene Mars en dat de hereniging met Marokko is bekrachtigd door de Verenigde Naties.

De Marokkaanse diplomaat verwees ook naar het lopende politieke proces onder leiding van de Verenigde Naties om tot een oplossing voor de Sahara te komen. Hij benadrukte dat het Marokkaanse autonomieplan brede internationale steun geniet, inclusief van Frankrijk, een permanent lid van de Veiligheidsraad.

Lees ook: Frankrijk volgt Marokko en negeert Algerije

Omar Hilale bekritiseerde Algerije verder voor het eisen van zelfbeschikkingsrecht voor de bevolking van de Sahara, terwijl het hetzelfde recht ontzegt aan de Kabyle-bevolking in Algerije zelf. Hij riep Algerije op om consequent te zijn in zijn steun voor zelfbeschikking en dit ook toe te kennen aan de Kabylen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team