Zoeken

Onthutsende onthullingen over Marokkaanse verdachte in Franse moordzaak

30 september 2024 - 08:00 - Wereld

©

Taha O., de 22-jarige Marokkaan die wordt verdacht van de moord op de studente Philippine, wiens lichaam werd gevonden in het Bois de Boulogne in Parijs, heeft een verontrustend verleden. Zijn voormalige advocate doet schokkende onthullingen over zijn leven en psychische gesteldheid.

In maart 2022 werd Taha O. veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van een 22-jarige studente in 2019. Na vijf jaar detentie kwam hij op 20 juni 2024 vrij en werd hij in een uitzetcentrum geplaatst in afwachting van zijn uitzetting naar Marokko. Op 3 september werd hij echter vrijgelaten. Slechts twee weken later werd hij in Zwitserland gearresteerd als verdachte in de zaak van Philippine.

Lees ook: Marokkaan in Zwitserland opgepakt voor moord op vermiste studente

De advocate geeft aan dat ze nooit had verwacht dat Taha O. opnieuw de fout in zou gaan. "De laatste keer dat ik Taha zag, was na het vonnis van de rechtbank. Ik had het gevoel dat hij beter in zijn vel zat... Tijdens de zitting bekende hij de verkrachting, na deze lange tijd te hebben ontkend... en ik had het gevoel dat hij echt tot inkeer was gekomen. Het is moeilijk om dit nu te horen, maar hij vertelde me dat hij veel plannen had, zoals het behalen van zijn middelbareschooldiploma. Hij droomde ervan boekhouder te worden."

De raadsvrouw onthult ook details over het chaotische leven van de jongeman. "Taha heeft een bijzonder moeilijke jeugd gehad. In Marokko heeft hij extreem zware dingen meegemaakt: hij leefde met een vriend op een parkeerplaats en er zijn vreemde verhalen over zijn afkomst. Hij heeft altijd te horen gekregen dat zijn moeder in haar slaap was overleden. Maar toen hij vastzat in Nanterre, meldde een vrouw zich als zijn moeder, zonder dat dit kon worden geverifieerd. Ze kreeg nooit toestemming voor bezoek en heeft daarna niets meer van zich laten horen."

"Toen Taha een tiener was, nam zijn vader hem mee naar Spanje en zei dat het een reis was. In werkelijkheid liet hij hem letterlijk op straat achter, in een land dat hij niet kende, om een nieuw leven te beginnen met een vrouw in Duitsland. Hij dacht dat Taha het in Spanje beter zou redden dan in Marokko." Taha O. belandde vervolgens in Frankrijk, waar hij werd geplaatst in een tehuis voor alleenstaande minderjarigen. "De begeleiders beschreven hem als iemand die zorgzaam en attent was. Ik weet dat dit, gezien wat er is gebeurd, ongepast kan lijken, maar volgens hen had hij een mooie persoonlijkheid," zegt de advocate.

Lees ook: Franse moordverdachte opgepakt in Marokko

Ze voegt eraan toe dat volgens het rapport van de begeleiders Taha O. "hoge intellectuele capaciteiten had, vooral in wiskunde. Hij las veel en ging regelmatig naar de bibliotheek. Tijdens zijn detentie in de jeugdgevangenis van Nanterre ging hij naar school en maakte hij zijn huiswerk serieus, met de wil om er iets van te maken." Helaas ging het mis nadat hij was overgeplaatst naar een opvang voor volwassenen. "Ik zag het: hij voelde zich erg slecht en was erg eenzaam. Er zijn meerdere waarschuwingen naar de rechtbank gestuurd dat hij zichzelf iets aan zou kunnen doen. We waren bang voor zelfmoord, niet voor recidive," concludeert de advocate.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team