19 augustus 2014 - 10:59 - Marokkanen in het buitenland
Aziz Sahmaoui, een in Frankrijk gevestigde Marokkaanse zanger, verklaarde tijdens het Internationaal cultureel festival van Diwan muziek in de Algerijnse stad Tlemcen, dat hij graag de Algerijnse nationaliteit zou willen hebben.
Aziz Sahmaoui is afkomstig uit Marrakech en is één van de oprichters van de University of Gnawa en het Orchestre National de Barbès in Frankrijk.
In een interview met een journalist van Lexpressiondz herhaalde de Marokkaanse zanger zijn wens om de Algerijnse nationaliteit te verkrijgen.
"Het is een ernstige oproep. Is het in je macht? Ik wil Algerijn zijn, het zou een eer voor me zijn. Het is misschien een recht, maar voor mij zou het een vreugde zijn, een voorrecht, een eer om Algerijn te zijn."
Hoewel het een kwestie van individuele vrijheid en persoonlijke keuze is, zorgen dergelijke uitspraken elke keer opnieuw voor controverse in Marokko en Algerije en volgen er altijd eindeloze ruzies tussen Marokkanen en Algerijnen op sociale netwerken. Aziz Sahmaoui is namelijk niet de eerste die in opspraak komt omdat hij de nationaliteit van één van de twee buurlanden wenst.
In augustus 2013 was er veel ophef ontstaan nadat Koning Mohammed VI de Marokkaanse nationaliteit had gegund aan Algerijnse zanger Cheb Khaled. De King of Raï werd in zijn land van verraad beschuldigd. Hij werd lange tijd onder druk gezet om van zijn Marokkaanse nationaliteit af te zien. In een interview met Marokkaanse media vertelde hij enkele maanden later hoe hij en zijn gezin afgezonderd leefden na de vele kritiek over zijn Marokkaanse nationaliteit.
Hetzelfde jaar had ook de Algerijnse toptennisser Lamine Ouahab besloten om de Marokkaanse nationaliteit aan te nemen. Een decreet waarin hem de nationaliteit werd gegund, verscheen op 7 november 2013 in het Staatsblad van Marokko.
Lamine Ouahab, geboren op 22 december 1984 in Algerije, wenste als toptenisser voor Marokko uit te komen in het buitenland. Zijn besluit volgde op de onverschilligheid waarmee hij door Algerije was behandeld, na een ernstige blessure in 2012. Lamine Ouahab is bovendien getrouwd met een Marokkaanse vrouw.
Marokko beboet Amerikaanse farmagigant
Spanje weigert uitlevering gezochte crimineel aan Marokko
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
Jongeman gedood door bliksem in Tanger
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen