Zoeken

Marokkanen krijgen Spaanse nationaliteit na heldendaad

31 augustus 2024 - 19:00 - Wereld

©

Twee jonge Marokkaanse migranten, Hamza El Hatmi en Abdessamad Fiach, hebben de Spaanse nationaliteit gekregen. Dit bijzondere gebaar is een beloning voor hun heldhaftige actie in april 2023, toen ze een 74-jarige Spanjaard van de verdrinkingsdood redden in het Serós-kanaal in Lleida, Catalonië.

De twee mannen kregen voor hun reddingsactie beiden een medaille voor burgermoed. Deze onderscheiding gaf hen het recht om de Spaanse nationaliteit aan te vragen via naturalisatie, een procedure die de Spaanse overheid in uitzonderlijke gevallen toestaat. Hun aanvraag bevatte bewijs van de redding en een bewijs van goed gedrag van zowel de Spaanse als de Marokkaanse autoriteiten. De Spaanse regering heeft de aanvraag onlangs goedgekeurd en de beslissing is al gepubliceerd in het officiële staatsblad.

Lees ook: Inwoners Sidi Ifni vragen Spaanse nationaliteit aan Felipe VI

Voor Hamza en Abdessamad is dit een droom die uitkomt. Abdessamad kwam op 17-jarige leeftijd legaal Spanje binnen, in Sebta. Na twee maanden verstopte hij zich onder een vrachtwagen die op een veerboot naar Malaga vertrok. Van daaruit reisde hij naar Barcelona en vervolgens naar Lleida, waar hij in een opvangcentrum voor minderjarige vreemdelingen terechtkwam. Nu, op 23-jarige leeftijd, woont Abdessamad met andere jongeren in een appartement. Hoewel hij ervan droomde profvoetballer te worden, voelt hij zich ondanks de moeilijkheden thuis in Lleida. Hij is actief op zoek naar werk om voor zichzelf te kunnen zorgen.

Lees ook: Abdel ontdekt bij terugkeer van vakantie dat hij zijn nationaliteit kwijt is

Hamza kwam op 16-jarige leeftijd naar Spanje, ook verstopt onder een vrachtwagen. Net als Abdessamad ging hij naar Catalonië, waar hij in een opvangcentrum voor minderjarigen in Juneda werd geplaatst. Toen hij meerderjarig werd, verhuisde hij naar een appartement. Na een opleiding in de civiele techniek vond hij werk bij een sloopbedrijf. Momenteel werkt hij aan gemeentelijke projecten. Beide Marokkanen zien het verkrijgen van de Spaanse nationaliteit als een kans om hun leven in Spanje verder op te bouwen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team