Zoeken

Twee Marokkanen in nieuwe Franse regering

23 september 2024 - 14:40 - Wereld

©

In de nieuwe Franse regering onder leiding van Michel Barnier, die zaterdagavond bekend werd gemaakt, zijn twee ministers van Marokkaanse afkomst.

Rachida Dati behoudt haar positie als minister van Cultuur. Ze werd in januari al op deze post benoemd met de ambitie om "cultuur voor iedereen" te bevorderen, met name voor mensen met een laag inkomen en in plattelandsgebieden.

Lees ook: Minister Rachida Dati poseert met fans tijdens diner in Marokko

De andere Franse Marokkaan is Othman Nasrou. Hij krijgt een nieuwe portefeuille: staatsburgerschap en de strijd tegen discriminatie, onder minister van Binnenlandse Zaken Bruno Retailleau. Nasrou werd geboren in Casablanca en studeerde aan het Franse Lyautey-lyceum voordat hij naar Frankrijk vertrok voor zijn hogere studies. In 2012 werd hij Frans staatsburger.

Othman Nasrou begon zijn politieke carrière al op jonge leeftijd in Trappes en is lid van de politieke partij Les Républicains (LR). In 2014 werd hij gemeenteraadslid in Trappes, een voorstad van Parijs. In 2015 werd hij verkozen tot regionaal raadslid en vervolgens benoemd tot vicevoorzitter van de regio Île-de-France, verantwoordelijk voor toerisme en internationale zaken. Twee jaar later werd Nasrou voorzitter van de meerderheidsfractie in de regio. In 2019 was hij vicevoorzitter van Saint-Quentin-en-Yvelines, belast met economische ontwikkeling.

Lees ook: Franse minister Rachida Dati steunt Marokko in cultureel geschil met Algerije

Een jaar later werd Othman Nasrou verkozen tot vicevoorzitter van de regio Île-de-France, verantwoordelijk voor Europese en internationale zaken. In 2021 werd hij opnieuw vicevoorzitter van de regio Île-de-France, ditmaal met de portefeuille jeugd, republikeinse belofte, oriëntatie en beroepsintegratie, hoger onderwijs en onderzoek. Tevens werd hij eerste adjunct-secretaris-generaal van zijn politieke partij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team