Zoeken

Marokkanen in de knel door Schengenvisum-chaos

4 juli 2024 - 07:00 - Marokko

©

Marokkaanse werknemers die dromen van een baan in populaire Europese landen als Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië en Portugal, lopen tegen grote moeilijkheden aan bij het verkrijgen van een Schengenvisum. Afspraken bij de consulaten zijn nauwelijks te krijgen, waardoor veel arbeidscontracten in gevaar komen.

Sommige werknemers proberen via tussenpersonen sneller aan een afspraak te komen, maar dit kost vaak handenvol geld, wat voor velen onbetaalbaar is. Ook zijn er berichten dat aanvragen van jongeren onder de 25 jaar systematisch worden geweigerd.

Lees ook: Schengenvisum: Marokko hekelt "vernederend en discriminerend" beleid

Een Marokkaanse werkgever in Portugal bevestigt de problemen. "Ik heb maanden geleden een groep Marokkaanse werknemers aangevraagd, maar het lukt maar niet om een afspraak bij het consulaat te krijgen", vertelt hij anoniem. "Zelfs voor Europeanen is het moeilijk, terwijl werknemers uit Pakistan en andere landen nauwelijks problemen lijken te hebben."

Lees ook: Schengenvisum te duur: Marokko eist terugbetaling bij afwijzing

Een Marokkaanse werknemer uit Bouarfa wacht al maanden op een afspraak in Portugal. "Via de normale weg is het onmogelijk, het is pure geluk hebben", zegt hij. "Veel mensen betalen tussenpersonen duizenden euro’s voor een afspraak, maar dat kan niet iedereen zich veroorloven." Hij roept de autoriteiten op om in te grijpen, zodat Marokkaanse werknemers niet hun kans op werk mislopen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team