Zoeken

Marokko beschuldigt Algerije van sabotage

10 september 2024 - 12:10 - Marokko

©

Marokko heeft scherpe kritiek geuit op Algerije vanwege de poging tot misleiding van het buurland tijdens de negende editie van de Tokyo International Conference on African Development (TICAD) in Japan.

Volgens Marokko heeft Algerije geprobeerd de separatistische beweging Polisario onder valse voorwendselen deel te laten nemen aan de top, wat heeft geleid tot een negatieve sfeer en een gemiste kans voor Afrikaanse ontwikkeling.

Lees ook: Algerijnse diplomaat valt Marokkaan aan in Tokyo (video)

Marokkaanse diplomaten beweren dat leden van de Polisario met Algerijnse diplomatieke paspoorten en badges de conferentieruimte binnenglipten tijdens een voorbereidende bijeenkomst. Een van hen zou zelfs een bord met het opschrift "Sahrawi Arab Democratic Republic" hebben neergezet, een entiteit die door Marokko als illegaal wordt beschouwd. Japanse functionarissen grepen snel in en benadrukten dat de aanwezigheid van de Polisario geen erkenning impliceerde.

Marokko beschuldigt Algerije van het vervalsen van documenten en het gebruik van geweld om de indruk te wekken dat de Polisario legitiem deelnam aan de top. Een video toont zelfs een Algerijnse diplomaat die een Marokkaan fysiek aanvalt wanneer deze probeert een Polisario-bord te verwijderen.

Volgens Marokko heeft deze "Algerijnse misleiding" ertoe geleid dat de TICAD-top een "complete mislukking" is geworden. Algerije zou Afrika een belangrijke kans op ontwikkeling hebben ontnomen en Marokko roept Afrikaanse landen op Algerije hiervoor verantwoordelijk te houden. Het "betreurenswaardige spektakel" zou een negatief beeld van het continent hebben gegeven.

Lees ook: Polisario op heterdaad betrapt bij bedrog (video)

Marokko sluit af met een oproep aan Afrikaanse landen om zich te verenigen tegen wat zij zien als Algerijnse acties die de stabiliteit en ontwikkeling van het continent bedreigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team