Zoeken

China sluit Polisario uit

3 september 2024 - 09:40 - Wereld

©

De Algerijnse regering heeft een diplomatieke tegenslag te verwerken gekregen. China heeft namelijk het verzoek van Algerije om de Polisario, een door Algerije gesteunde separatistische beweging, uit te nodigen voor het Forum voor Chinees-Afrikaanse Samenwerking (FOCAC) afgewezen.

Peking gaf aan dat het geen organisaties toestaat die niet erkend zijn door de Verenigde Naties, en de Polisario valt in die categorie. Het is niet de eerste keer dat de Polisario wordt uitgesloten van internationale evenementen. Eerder dit jaar werd de beweging ook al geweerd van de Afrika-Italië top. Het toont aan dat de Polisario, ondanks de steun van Algerije, internationaal weinig erkenning geniet.

Lees ook: Algerijnse diplomaat valt Marokkaan aan in Tokyo (video)

Het FOCAC, dat elke drie jaar wordt gehouden, afwisselend in China en Afrika, is een belangrijk platform voor de samenwerking tussen China en Afrikaanse landen. Dit jaar vindt het forum plaats van 4 tot 6 september in Peking, met als thema "Samenwerken om modernisering te bevorderen en een Chinees-Afrikaanse gemeenschap van hoog niveau met een gedeelde toekomst op te bouwen". Marokko zal met een prominente delegatie aanwezig zijn, naast leiders van andere Afrikaanse landen, vertegenwoordigers van regionale organisaties en internationale gasten.

Lees ook: Polisario op heterdaad betrapt bij bedrog (video)

De Chinese president Xi Jinping heeft al ontmoetingen gehad met enkele van de aanwezige leiders en zal donderdag een toespraak houden tijdens de openingsceremonie. Het forum belooft een belangrijke gelegenheid te worden voor het bespreken van de toekomstige samenwerking tussen China en Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team