Zoeken

Polisario op heterdaad betrapt bij bedrog (video)

25 augustus 2024 - 13:00 - Wereld

©

Het Polisario is niet uitgenodigd voor de 9e editie van de Tokyo International Conference on African Development (TICAD) in Japan. Deze conferentie is, net als andere soortgelijke bijeenkomsten, alleen toegankelijk voor VN-lidstaten. Toch zijn leden van het Polisario met Algerijnse diplomatieke paspoorten naar Japan gereisd en hebben ze geprobeerd de voorbereidende vergadering bij te wonen.

Op vrijdag wisten enkele Polisario-leden de vergaderzaal binnen te komen door zich voor te doen als onderdeel van de Algerijnse delegatie. Een van hen plaatste zelfs een bordje met de tekst "Sahrawi Republic" op tafel, tussen de delegaties van Zambia en Zimbabwe. Dit bordje verschilde van de officiële naambordjes die Japan had verstrekt aan de uitgenodigde VN-lidstaten.

Lees ook: Vijandigheid tegen Marokko centraal in Algerijnse verkiezingscampagne

Een hoge Japanse functionaris reageerde snel op deze actie en benadrukte dat de aanwezigheid van het Polisario "op geen enkele manier erkenning impliceert". Japan erkent de Sahrawi Arabische Democratische Republiek niet en heeft altijd zijn steun aan Marokko uitgesproken.

Lees ook: Vredesinstituut VS: "Sahara-conflict is voorbij"

Het is niet de eerste keer dat het Polisario probeert een TICAD-bijeenkomst probeert binnen te dringen. In 2018 gebeurde een soortgelijk incident tijdens een voorbereidende vergadering voor de 7e editie van TICAD. Destijds verklaarde het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Japan de Sahrawi Arabische Democratische Republiek niet als staat erkent, en verzekerde het Marokko dat de aanwezigheid van een dergelijke entiteit geen impliciete of expliciete erkenning betekent.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team